LEK ZA PREŽIVLJAVANJE

Epinefrin (adrenalin) može da pomogne kod stanja teške alergije ili prekomernog krvarenja, pa postoji naučna rasprava o tome da se injekcija epinefrina uvede u obavezni komplet prve pomoći.

 

Epinefrin je hormon koji igra važnu ulogu u sposobnosti vašeg tela da preživi. Poznatiji nam je pod imenom adrenalin, on pokreće reakciju tela na borbu tokom opasnih ili stresnih situacija. Ovaj hormon opušta disajne puteve i zateže krvne sudove da bi povećao protok krvi u mišićima i pružio vam privremeni napor snage.

epinefrin

Međutim, epinefrin je takođe i lek. Sintetički epinefrin deluje približno na isti način kao i prirodni hormon. Postoje ozbiljne diskusije u medicinskom svetu da se doza epinefrina stavi u komplet za prvu pomoć.

Epinefrin se uglavnom koristi za lečenje sledećih stanja:

  • Teška alergijska reakcija

Epinefrin u obliku autoinjektora je jedan od najčešćih lekova za prvu pomoć za anafilaksiju – tešku, po život opasnu alergijsku reakciju koju obično uzrokuju alergeni poput uboda pčela, kikirikija, lateksa ili određenih lekova. U anafilaktičkoj reakciji, disanje pacijenta postaje ugroženo, grudni koš se zateže i nivo krvnog pritiska naglo opada. Simptomi anafilaksije uključuju ubrzan i slab puls, ubrzan rad srca, osip na koži, svrab, mučninu, povraćanje i teško disanje.

Jednom kada se pojave ovi simptomi, injekcija epinefrina mora se odmah primeniti. Međutim, ne bi trebalo da zameni medicinski tretman. Nakon ubrizgavanja doze epinefrina, idite u najbližu bolnicu da bi vam bila obezbeđena hitna medicinska pomoć.

  • Prekomerno krvarenje

Epinefrin takođe može pomoći u zaustavljanju krvarenja. Vazokonstriktor je, što znači da steže krvne sudove. Kada se koristi za negu rana, obično se kombinuje sa lidokainom, anestetikom, u rastvoru od jedan do dva procenta. Ipak, epinefrin se ne sme koristiti za povrede prstiju na rukama, nogama, nosu ili ušima, jer može u potpunosti prekinuti cirkulaciju. Ljudi na beta blokatorima (lekovi koji smanjuju krvni pritisak) takođe treba da izbegavaju upotrebu epinefrina.

  • Sapi (krup)

Sapi ili krup je infekcija pluća koja uzrokuje oticanje vrata oko glasnih žica. Najaktivnija tokom jeseni i zime, obično pogađa decu mlađu od pet godina. Uobičajeni simptomi uključuju kijanje i curenje iz nosa, groznicu, režući kašalj, teško disanje i promukao glas.

Sapi uzrokovane virusom obično prolaze same od sebe. Međutim, ako su simptomi ozbiljni i traju duže od tri do pet dana, obratite se za dalju medicinsku pomoć. Doza steroida se obično primenjuje u težim slučajevima. U odsustvu steroida, epinefrin se može koristiti kao alternativa.

BioMind kapi protiv depresije

Da li pribor za prvu pomoć treba da sadrži epinefrin?

Zdravstveni radnici primenjuju epinefrin pacijentima sa anafilaksijom u anamnezi. Ako imate neku od alergija, posetite zdravstvenog radnika da biste dobili medicinski savet u vezi sa njom.

Neki stručnjaci preporučuju čuvanje bočice sa epinefrinom čak i ako nemate prepoznatu alergiju. Za lečenje rana možete da se oslonite na zavoje i druge uobičajene predmete za prvu pomoć. U međuvremenu, možete istražiti prirodne lekove za sapi, kao što su ulje eukaliptusa ili čajevca. Za injekcije adrenalina potreban je recept.

Imajte na umu da epinefrin u tečnom obliku nema dug rok trajanja. Obično ističe nakon godinu dana. Međutim, on se automatski ne pokvari kada dostignu datum isteka. Njegova efikasnost se smanjuje, ali svejedno može spasiti život ako se primeni na alergijsku reakciju. Dovoljno je da čuvate epinefrin na hladnom i suvom mestu i da ga ne držite pod direktnim izlaganjem suncu.

Zadržavanje epinefrina u kompletu za prvu pomoć bilo bi korisno naročito ako alergije smatrate pretnjom po vašu bezbednost. Međutim, ne ograničavajte svoj izbor antialergijskih sredstava samo na epinefrin. Istražite prirodne lekove i budite sigurni u njihovu primenu.