ZELENIŠ ZLATA VREDAN

Na pijacama se ovih dana može pronaći mnogo zdravog zeleniša, ali nepravedno zapostavljen među njima najčešće je blitva.

 

Blitva je lisnato povrće bogato materijama koje povoljno deluju na zdravlje oka i očuvanje vida.

blitva

Osim toga, blitva, naročito ako se jede sveža u salati, pozitivno utiče i na varenje, sprečava nastanak hemoroida, snižava nivo lošeg holesterola, poboljšava funkcionisanje jetre i žučne kese i ublažava simptome gihta.

Ovo povrće preporučuje se i za jačanje imuniteta, a pozitivno utiče i na zdravlje kože i kose.

Vitamin K koji se nalazi u blitvi, neophodan je za koagulaciju krvi i za očuvanje kostiju. Konzumiranje blitve jača otpornost kostiju, sprečava dugo krvarenje rana i pojavu hematoma prilikom udaraca.

S obzirom na to da sadrži dosta magnezijuma, veruje se da blitva može da ublaži depresiju, glavobolju, migrenu…

BioLiver kapi za jetru

Ovaj zeleniš koristan je za formiranje kostiju i zuba, i neophodan za prevenciju osteoporoze, zbog prisustva kalcijuma.

Blitva se posebno preporučuje mladim osobama u razvoju, i starijim osobama, kako bi im kosti bile manje krhke. Ova biljka nalazi se na meniju ishrane mnogih sportista, jer kalcijum sprečava neprijatne grčeve u mišićima. Trudnice i dojilje takođe treba da konzumiraju blitvu, kako bi u svoj organizam unele što veću količinu kalcijuma.

Zbog toga što sadrži obilje gvožđa i folne kiseline, veoma je korisna za lečenje anemije.

Blitva sa svojim lekovitim sastojcima poboljšava cirkulaciju, sprečava visok krvni pritisak i formiranje krvnih ugrušaka u arterijama, koji su odgovorni za većinu srčanih udara.

Izvor: Krstarica