RECITE NE DUVANU!

Dragoljub i potočarka sadrže sumporna jedinjenja i izuzetno su lekovite biljke, iako se jako malo koriste u našoj narodnoj medicini.

 

I pored toga što je o štetnosti pušenja već sve rečeno, mnogima i dalje nije ni malo lako da se odreknu ove navike. Međutim, u prirodi postoje biljke koje mogu da pomognu pušačima u odvikavanju od duvana. Takve su dragoljub i potočarka, a od pomoći može da bude i kantarion.

dragoljub

Za kantarion se zna da je dobar za lečenje rana, posekotina i opekotina, a dokazano je da deluje i antidepresivno. Kantarion može da pomogne i pušačima, posebno onim nervoznim, koji jako teško podnose apstinencijalnu krizu.

Za one koji ne mogu da se odreknu cigareta postoje biljke koje im mogu pomoći da koliko-toliko zaštite svoja pluća i respiratorni trakt.

Dragoljub i potočarka su dve biljke koje sadrže sumporna jedinjenja i izuzetno su lekovite iako se jako malo koriste u našoj narodnoj medicini.

Dragoljub je obično omiljeno cveće u seoskim sredinama, a može se videti i na pojedinim terasama. Potočarka raste divlje u Srbiji u čistim potocima i pored reka, a može se naći i na pojedinim pijacama. Od dragoljuba su jestivi i listovi i cvet.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Salata za pušače

I dragoljub i potočarka sadrže sumporna jedinjenja koja im daju svež i ljutkast ukus, koji donekle podseća na kombinaciju korena kupusa i rena. Ove biljke mogu da se koriste samo u svežem obliku.

Dovoljno je uzeti proizvoljnu količinu opranih listova dragoljuba i isečeći ne preterano sitno. Isto tako i grančicu potočarke.

Malo se posoli, doda se jabukovo sirće i maslinovo ulje ili neko drugo hladno ceđeno ulje i odmah pojede.

Istraživanja su pokazala da salata od dragoljuba povećava osetljivost na alkohol, zato nije dobro piti uz ovu salatu.

Izvor: RTS