SASTOJCI ZA IZBEGAVANJE

Određene prirodne maske mogu ozbiljno da naštete našoj koži, pa ih je preporučljivo izbegavati zbog loših posledica koje nam mogu naneti.

 

Ukoliko baš volite da prirodne maske pravite sami kod kuće, treba da znate da postoje sastojci koji nikako nisu dobri za kožu, pa ih u tom slučaju izbegavajte.

prirodne maske

Budite obazrivi, jer one mogu da vam unište kožu. Veliki broj žena voli da sam sprema prirodne maske za lice.

Kiseline iz citrusa mogu uzrokovati opekotine

Limunska kiselina je sastojak mnogih voljenih proizvoda za negu kože, poput hemijskih pilinga koji ujednačavaju teksturu kože. Hemikalija se takođe prirodno nalazi u soku od limuna i limete, koji mnogi ljudi koriste za razne maske za lice. Zato upotreba limunske kiseline direktno iz voća može biti opasna. Sveži sok od limuna i limete, koji nisu formulisani za upotrebu na koži, mogu dovesti do hemijskih opekotina ako ste izloženi suncu.

Zbog visoke kiselosti, limunska kiselina narušava prirodni nivo pH vaše kože, što rezultira iritacijom i hiperpigmentacijom“. Proizvodi za negu kože koji sadrže ovaj sastojak su bezbedni, mada bi osobe sa osetljivom kožom trebalo da ih izbegavaju.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Ne koristite šećer i so za piling

Kako na brojnim kupovnim pilinzima piše da sadrže so, možda deluje kao dobra ideja da jednostavno običnu so koristite za „domaći piling“. Ali to nije preporučljivo jer kristali soli ili šećera mogu da naprave male posekotine na koži, koje se mogu inficirati. Umesto toga, bolje je očistiti kožu nežnijom metodom – kao što je sapun ili pena za čišćenje.

Eterična ulja mogu da izritiraju kožu

Eterična ulja, tečna jedinjenja dobijena iz biljaka poput lavande i eukaliptusa, popularan su način da se doda miris prirodnim i domaćim proizvodima za negu kože. Neka esencijalna ulja takođe imaju antioksidanse poput kofeina koji mogu smanjiti naduvenost, ili pepermint koji može da ubije bakterije koje uzrokuju akne.

Uprkos ovim prednostima, ova ulja takođe mogu dovesti do opekotina kože i alergijskih reakcija jer imaju snažno dejstvo. Budući da potencijalni negativni efekti nadmašuju pozitivne, bolje je da ulja potpuno preskočite.

Izvor: Informer.rs

Priredio: Velibor Mihić