ŠEĆERNI ALKOHOL

Pogledate li u prodavnici na policama namenjenim dijetetskoj ishrani, sigurno ćete pronaći mnoštvo proizvoda koje sadrže eritritol kao slatki sastojak. Reč je o prirodnom šećernom alkoholu koji je beskaloričan.

 

U današnje vreme zbog ubrzanog načina života, velike količine stresa i nedostatka fizičke aktivnosti raste broj hroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti. Konzumiranjem nezdrave i brze hrane koja nam je postala sve više dostupna, u svoj organizam unosimo veliku količinu šećera koji je izrazito štetan za naše zdravlje.

eritritol

Kako biste lakše primenili zdraviji način ishrane, konzumirajte namirnice koje imaju niži glikemijski indeks. Tako tradicionalni šećer koji je često prisutan u našoj ishrani možete zameniti prirodnim eritritolom.

Eritritol je prirodni šećerni alkohol koji nalazimo u vlaknastim delovima voća i povrća, kao i u fermentisanim namirnicama. Eritritol se dobija fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu, a izrazito je probavljiv, jer se već u tankom crevu u potpunosti razgrađuje.

Neke od namirnica koje sadrže malu količinu eritritola su neke vrste gljiva, kruške, lubenice, grožđe, vino, soja sos i soja sir.

Glikemijski indeks eritritola ravan je nuli, stoga on ne povećava nivo šećera u krvi i zato je pogodan za dijabetičare, kao i osobe koje žele da izgube na težini, a osim toga ne pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju karijes, pa tako da čuva naše zube.

Pogledate li u prodavnici na policama koje su namenjene dijetetskoj ishrani, sigurno ćete pronaći mnoštvo proizvoda koje sadrže taj slatki sastojak.

Još jedna od prednosti eritritola jeste ta da odlično podnosi visoku temperaturu i zato je pogodan za kuvanje i pečenje, što je idealno ako želite da napravite laganiju verziju nekog svog omiljenog kolača.

Izvor: Zadovoljna.hr