ZNACI KOJE TREBA PRATITI

Otkrijte koji su to simptomi insulinske rezistencije i sprečite da se ova bolest razvije i zakomplikuje.

 

Dijabetes tip 2 je hronična bolest od koje pati najveći procenat svetske populacije i za koju, nažalost ne postoji lek. Uz pomoć određenih medikamenata ili insulinskih injekcija, bolest se drži pod kontrolom.

simptomi insulinske rezistencije

Dijabetes tip 2 je povezan sa uvećanim rizikom od razvoja vaskularnih komplikacija. Najčešće se javlja kasnije u životu, zbog čega je u narodu zovu „staračkim šećerom“, kada telo prestane da reaguje na insulin koji kontroliše nivo glukoze u krvi. Međutim, ako se otkrije rano, postoje šanse da se bolest „izleči“.

Dr Eftimija Kara, konsultant endokrinolog u bolnici „Prince Grace“, objasnila je da manji izraštaji kože mogu da ukazuju na početni stadijum ove bolesti.

Dijagnoze dijabetesa udvostručile su se u poslednjih 15 godina, kako je ranije ove godine izvestila dobrotvorna organizacija „Diabetes UK“.

Iako se ovo stanje često naziva benignim, pokazalo se da povećava rizik od mnogih vaskularnih komplikacija, poput srčanog udara. Danas postoji sve veći broj dokaza koji sugerišu da ovo stanje može da se kontroliše, a u nekim slučajevima čak i „izleči“.

Zato je rana dijagnostika ključna za prevenciju dijabetesa tipa 2 i drugih srodnih bolesti žlezda. Manje izrasline na površini kože, odnosno papilomi, mogu da ukažu na pojavu insulinsku rezistenciju, kaže dr Kara.

BioLiver kapi za jetru

Insulinska rezistencija, koju još zovu i preddijabetesom, jeste poremećaj koji karakterišu povišene koncentracije glukoze i insulina, hormona pankreasa koji omogućava da šećer uđe u ćelije i nahrani ih.

Studije su pokazale da se papilomi razvijaju kao rezultat hiperinsulinemije, kada su nivoi insulina u krvi nenormalno visoki. Doktorka je objasnila:

„Kožne mrlje su mekane, dobroćudne, mesnate i sa izbočinama na stablu. Obično su male i zahvataju vrat i uho, ali mogu da se jave i u analnoj regiji i na preponama.“

Utvrđeno je i da čak 60 odsto obolelih osoba koje su starije od 69 godina imaju ove izrasline.

„Povezane su sa insulinskom rezistencijom i hiperinsulinemijom. U druge bolesti koje za simptom imaju slične promene na koži jesu akromegalija, stanje povezano sa viškom hormona rasta, Kronovom bolesti, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, povišenim holesterolom…“

Izvor: Mondo.rs