ŠIROKA ZDRAVSTVENA PRIMENA

Sve češće srećemo se sa aktivnim ugljem i slušamo o njemu. Ukoliko ga do sada niste probali, pravo je vreme da počnete da ga koristite.

 

Njegove prednosti su velike i brojne. Izbeljuje zube, pomaže kod problema sa varenjem i sa stomakom, ublažava bolove u zglobovima, odličan je za lice…

aktivni ugalj

Koristi se od davnina u upotrebi, a u zadnjih par godina sve je veće interesovanje za ovaj svestrani moćni sastojak.

Šta je aktivni ugalj

Za početak, da li znate šta je uopšte aktivni ugalj? To je posebno pripremljena vrsta ugljenika kristalne strukture. Može vam izgledati čudno, potpuno je crne boje i uglavnom dolazi u prahu.

Dobija se od izgorele kore kokosovog oraha. U apotekama se može naći pod nazivom “medicinski aktivni ugalj”.

Njegov negativni jonski naboj ima sposobnost da privlači pozitivne jonske čestice, tj otrove. Kako se pokazao odličnim i za lice, možete ga naći i u mnogim kozmetičkim proizvodima.

Aktivni ugalj za izbeljivanje zuba

Možda ste se pitali kako se koristi za izbeljivanje zuba? Iako je u pitanju crni prah, i zvuči neverovatno da izbeljuje zube, on zaista to i radi.

Aktivni ugalj uspešno čisti zube i sa njih uklanja žute tragove od čaja i kafe. Redovnim čišćenjem sprečava se stvaranje zubnog kamenca i karijesa.

Na zubima ne ostaju crni tragovi, i prilično lako se ispira, tako da nema bojazni da će vam zubi biti prljavi. Čak i posle jednog “tretmana” na zubima je primetna vidljiva razlika.

Osim što izbeljuje zube, pomaže i da se otarasimo lošeg zadaha uzrokovanog bakterijama u ustima ili zubnim šupljinama. U kozmetičkim radnjama možete naći i paste za zube sa dodatkom crnog praha.

Za zdrav organizam

Blagodeti ovog narodnog “leka” su zaista brojne. Jedna od njih je i ta što našem organizmu pomaže da se izleči i izbaci otrove iz sebe.

Ukoliko imate dijareju, povraćanje, bolove u želudcu – slobodno popijte aktivni ugalj. On će pokupiti sve loše stvari iz vašeg organizma. Otklanja nadutost i gasove, i prečišćava organe za varenje i otklanja mnoge želudačne probleme. Hvata toksične materije, zarobljava ih u svoju strukturu i iznosi ih napolje kroz debelo crevo.

Čak i ako imate dijareju virusnog karaktera možete ga koristiti. Ukoliko dođe do trovanja, predoziranja, ili jednostavno mučnina, po istom principu će “uhvatiti” otrove i izbaciti ih napolje.

Za lice

Sve su češći proizvodi za lice u obliku maske ili krema sa aktivnim ugljem kao glavnim sastojkom. Koristi se za detoksikaciju lica, na istom principu na kom radi i u organizmu. Skuplja i izbacuje toksine.

Kako deluje na kožu?

  • Smanjuje mitisere
  • Smanjuje akne i upaljena mesta od bubuljica
  • Masnoj koži pomaže u balansu Ph vrednosti
  • Otklanja nečistoće sa lica
  • Smanjuje ožiljke nastale od akni
  • Uklanja višak sebuma sa kože
  • Uklanja mrtve ćelije kože

Na tržištu postoji sve veći broj proizvoda za lice na bazi aktivnog uglja, kao što su maske, kreme i gelovi. Recimo, maska pod nazivom Sofi maska aktivni ugalj izvlači višak masti i sužava pore. Takodje, efikasno uklanja prljavštinu i čini kožu blistavom. Aktivni ugalj u ovoj maski sprečava upalne procese i vidno smanjuje akne i mitisere.

Deep detox program u svojoj liniji ima i piling za lice za one koji nisu ljubitelji maski. Piling je namenjen onima sa masnijom kožom lica. Jednostavno se umasira na lice, i ostavi da deluje a zatim ispira.

aktivni ugalj maska

Za one koji preferiraju gelove za umivanje, u ponudi je Floresan cosmetics F15 gel za umivanje na bazi aktivnog uglja. Gel za umivanje ne služi za čišćenje lica od šminke. Koristi se nakon uklanjanja šminke i prljavštine kao dodatno sredstvo za čišćenje lica.

Budite na oprezu kada kupujete masku za lice sa aktivnim ugljem. Na tržšitu je sve veći broj kopija, pogotovo u internet prodaji.

Dešava se da maske na peel off principu nekada ne možete da skinete sa lica a da se pritom ne povredite. Ovo se dešava zato što pojedini “crni trgovci” mešaju maske sa aktivnim ugljem sa lepkom kako bi dobili veću količinu proizvoda.

Zatim se dešava da masku ne možete da odlepite sa lica, jer taj proces postaje toliko bolan, i dešavalo se da ošteti lice toliko da skine prvi sloj kože. Uvek se najpre raspitajte o proizvodu koji kupujete i probajte manju količinu proizvoda pre nego što celo lice namažete.

Aktivni ugalj nije uvek dobra preporuka za osobe koje imaju osetljivu kožu i skloni su iritacijama. Recimo, crne maske se ne bi smele da se koriste ako na licu ima akni i bubuljica, zbog eventualnih iritacija. Zato su uvek prirodne kreme dobra alternativa, kao što su Mixa krema za lice sa hijaluronom, zatim sa cinkom, one koje imaju bakar u sastavu, neizostavnu aloja veru i mnoge druge sastojke.

Za mršavljenje

Aktivni ugalj u svrhe mršavljenja koristi se pod pretpostavkom da uklanja toksine iz organizma. Na taj način dolazi do skidanja kilograma.

Ne postoji nikakva klinička studija koja sa sigurnošću potvrdjuje da on dovodi do mršavljenja. Medjutim, svakako ne škodi ukoliko sprovedete čišćenje tj. detoksifikaciju organizma. Ne bi trebalo da ga koristite duže od 3 dana u ove svrhe zbog nedostataka konkretnih dokaza.

Aktivni ugalj za čišćenje / filtriranje vode

Kako se u našem telu nalazi čak 70% vode, jasno je da je voda i te kako važna za naše zdravlje.

Voda sa česme u našim domaćinstvima je puna hemikalija, toksina i flora. Konzumiranje ovakve vode trebalo bi biti u vrlo ograničenim količinama.

Možete kupiti filtere za vodu sa aktivnim ugljem koji je dodatno prečišćavaju. Aktivni ugalj iz vode “hvata” nečistoće poput pesticida, industrijskog otpada i drugih hemikalija. Takodje, ovi filteri uklanjaju fluor iz vode.

Izbegavanje fluora i detoksikacija su jako važni i za oralno zdravlje, ali i za zdravlje bubrega i jetre. Filtere za vodu sa aktivnim ugljem možete naći u radnjama specijalizovanim za filtriranje vode.

Aktivni ugalj za čišćenje buđi

Buđ je sve češća pojava u domaćinstvima i postoji od davnina. Poplavljeni domovi, velika vlaga u zidovima, loša ventilacija su idealni uslovi za nastanak buđi.

Buđ deluje negativno i na okruženje ali i na naš organizam. Izaziva depresiju, alergije, iritacije kože, oslabljen imunitet i probleme sa disanjem. Postoji mogućnost i da buđ nije vidljiva, jer se može nalaziti unutar samih zidova i ispod podova.

Kombinacija sode bikarbone i aktivnog uglja su prva pomoć za uklanjanje buđi. Pomešajte ova dva sastojka sa vodom, i zaštitnim rukavicama obrišite svu vidljivu buđ. Aktivni ugalj će vezati za sebe sve toksine, a postupak ponavljajte dok zidovi ne budu čisti, tj bez tragova buđi.

Aktivni ugalj za mamurluk

Posle burne i vesele noći obično dolazi teško i mučno jutro. Glavobolja, mučnina i opšte loše stanje organizma traju sve dok se u krvi nalazi alkohol. Nažalost, ne možete ga samo prespavati i nadati se da će proći samo od sebe.

Sam mamurluk ne nastaje zbog čistog alkohola, već zbog drugih sastojaka u alkoholnim pićima poput onih koji daju aromu, boju ili miris. Za eliminisanje alkohola zadužena je jetra koja ga razlaže a za ostale toksine upotrebite aktivni ugalj oralno. On će pokupiti ostale toksine i vrlo brzo ih izbaciti iz organizma.

Naravno, to ne znači da će vas uvek spasiti od dejstva alkohola. Ukoliko preterateni unesete prevelike količine alkohola u svoj krvotok, jetra neće stići da ga razloži, pa samim tim dolazi i do povraćanja. On ipak ne može da stigne da izbaci sve toksine iz organizma, pa ćete vrlo verovatno morati na ispiranje želuca.

aktivni ugalj primena

Ko ne treba da koristi aktivni ugalj?

Kao i u svemu, važno je ne preterivati ni u čemu. Istina je da skuplja sve toksine i loše stvari iz organizma, ali dužom upotrebom počinje da uklanja i “dobre stvari” kao što su minerali u organizmu.

Ne treba ga koristiti ukoliko ste već na nekoj terapiji, jer kako stručnjaci kažu umanje dejstvo lekova. Trudnice i dojilje takodje ne bi trebalo da koriste aktivni ugalj, ili bi barem trebalo da se konsultuju sa lekarom.

U još nekim slučajevima ne bi trebalo koristiti medicinski ugalj, kao što su:

  • Nizak nivo tečnosti u organizmu
  • Bilo kakvo unutrašnje krvarenje
  • Hronični problemi sa varenjem poput blokade ili usporenog rada creva
  • Oštećenje na crevima i drugim organima za varenje
  • Oboljenja jetre i bubrega
  • Nedavna operacija ili intervencija

Iako ne svemoguća, on je svakako moćna supstanca koja nam može pomoći u raznim stanjima i sa raznim problemima organizma.