SAVEZNICI SAMI SEBI

Veliki deo otrovnih i štetnih materija iz svog tela možemo izbaciti sasvim usputno, pridržavajući se određenih saveta. Samodetoksikacija je proces koji svako od nas može da pređe kao put do revitalizacije organizma, koji će ga, sasvim sigurno, čuvati od bolesti.

 

Da li se osećate tromo? Imate li mrlje na koži? Prati vas osećaj nadutosti kao rezultat loše obavljenog posla digestivnog sistema? Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, vreme je da svoje telo oslobodite nagomilanih zagađivača životne sredine, teških metala, pesticida, zračenja, plastike i GMO hrane, sve dok se ono ne vrati u stanje ravnoteže.

samodetoksikacija

Kada se otrovi akumuliraju u telu, oni stvaraju osećanje umora, nadraživanja, depresije, nadutosti i psihofizičkog tereta. Juriš toksina koji se dešava u vazduhu, vodi i zemlji nesumnjivo utiče na naše zdravlje, pa je zato veoma važno da prečišćavamo sopstveni organizam metodom detoksikacije.

Naravno, kada se pomene ovaj proces izbacivanja otrova iz tela obično se pomisli na dugotrajne i iscrpljujuće, a često i ne tako jeftine tretmane u toku kojih se prepuštamo stručnjacima za detoks. Međutim, veliki deo otrovnih i štetnih materija iz svog tela možemo izbaciti sasvim usputno, pridržavajući se određenih saveta.

Pokušaćemo da vam u 20 tačaka predstavimo sve načine na koje možete pomoći prosecu samodetoksikacije. Isti ovaj program može poslužiti i kao plan pripreme za kasniji profesionalni detoks program kojim se možete podvrgnuti kad želite.

1) Pijte više prečišćene (destilovane ili filterisane) vode. Voda je jedan od najvažnijih načina samočišćenja, jer ona pomaže svakoj ćeliji da se otarasi otpada i omogućava nam da izlučimo toksine kroz mokraću i creva, kao i znojem kroz kožu.

2) Podržite rad jetre i žučne kese konzumiranjem cvekle. Ovo povrće blagotvorno deluje na organ koji služi za prečišćavanje toksina iz tela.

3) Mažite svoje telo bentonit glinom. Smatra se da je bentonit glina odličan način uklanjanja pesticida i teških metala iz tela.

4) Koristite aktivni ugalj. Ova supstanca vezuje se za pesticide i druge toksine koji se korsite za zaštitu životne sredine, a zatim ih provodi kroz creva kako bi se izbacili iz tela.

5) Jedite više vlakana. Vlakna nam pomažu da sve štetne materije istisnemo iz tela kroz digestivni sistem.

6) Jedite beli luk. Ako neko povrće podstiče proces detoksikaciju to je onda beli luk. Neprijatan miris ne može biti izgovor za nekonzumiranje, jer su prednosti ovog prirodnog antibiotika svakako mnogo veće od tog opravdanja.

7) Pijte kozje mleko i surutku. Ne u preteranim količinama, ali kozji mlečni proizvodi su odlična podrška radu jetre i njenoj osnovnoj funkciji prečišćavanja organizma.

8) Koristite algu hlorelu u ishrani. Ova biljka pomaže u apsorpciji otrova iz digestivnog trakta i sadrži vitalne minerale u tragovima. Alga hlorela je posebno dobra u oslobađanju tela od teških metala.

9) Uključite u ishranu i maslačak. On pomaže telu da se detoksikuje, jer zbog visokog nivoa antioksidanata maslačak podstiče varenje i jetru da obavlja glavne funkcije.

10) Kurkuma je više od začina. Ona se koristi za lečenje poremećaja jetre, poremećaja varenja i odlična je kao sredstvo za detoksikaciju. Osim toga, kurkuma je sve poznatija i po tome što pomaže u depresivnim stanjima.

11) Sve više koristite korijander. To je biljka koja spada u vrlo rasprostranjene začine, a sposobna je da ukloni teške metale iz tela.

12) Alkoholno sirće zamenite jabukovim sirćetom. Posebno je zdravo sirće od divlje jabuke i ono je najveća moguća blagodet koju možete da priuštite sebi kao metod samoočišćenja od toksina. Ako iz nekog razloga ne možete da ga pijete, kupajte se u vodi sa dodatkom jabukovog sirćeta.

13) Ne izbegavajte seme lana. Ovo seme pruža odličan izvor vlakana koji, kao što je već rečeno, pomažu u vezivanju i ispuštanju toksina iz creva. Takođe, seme lana ima visok nivo omega 3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje mozga.

14) Konzumirajte redovno i seme bundeve. Golica, kako se popularno zove bundevino seme, korisno je za organizam u potpunosti, jer je u stanju da ubija parazite, a to je jedan od važnih koraka u procesu oslobađanja od otpada iz tela.

15) Vežbanje. Verovali ili ne, ali detoksikacija se obavlja i redovnom i pravilnom fizičkom aktivnošću. Možda na to nikada niste pomislili, ali pre nego što krenete na trening setite se da ste osim skidanja ili održavanja telesne mase, učinili i mali korak ka izbacivanju toksina iz svog organizma.

16) Koristite saunu što češće. Parna kupatila ili saune koje služe za preznojavanje odličan su način da se otrovi iz tela nađu napolju.

17) Duboko dišite. Ne zaboravite da tokom dana, što češće kada imate priliku za to, duboko udišete nekoliko minuta dopuštajući da kiseonik što potpunije procirkuliše kroz ceo organizam.

18) Šetajte bosi u prirodi. Bosonoga šetnja po livadi, šumi ili plaži predstavlja odgovarajući način da se telo snabde odgovarajućom količinom elektrona.

19) Redovno čistite svoju kožu. Koža je najveći ljudski organ i odgovorna je za 10-15 odsto eliminacije toksina iz tela. Čišćenjem kože blagim i što prirodnijim sredstvima eliminišu se mrtve ćelije i omogućava organizmu da regeneriše nove.

20) Spavanje. Pribavljanje dovoljno dugog i kvalitetnog sna priprema ljudsko telo da mnogo lakše uđe u stanje čišćenja i regeneracije.