„BOLESNO SLATKA“ KAMPANJA

Kad se uvede porez na šećer, limenka Koka-Kole bila bi skuplja za 16 centi, dok bi se konzumiranje šećera iz slatkih pića smanjilo za 12 do 18 procenata.

 

Australijsko medicinsko udruženje (AMA) pokrenulo je novu kampanju kojom se targetira 2,4 milijarde litara slatkih pića koliko Australijanci popiju svake godine. Udruženje je intenziviralo svoje zahteve da se uvede „porez na šećer“.

porez na šećer

„Bolesno slatka“ kampanja na društvenim mrežama pokrenuta je ovih dana i njome se ukazuje na ulogu koju slatka pića imaju u epidemiji gojaznosti u Australiji, pri čemu, kako se navodi, u proseku 375 mililitra bezalkoholnih pića sadrži između osam i 12 kašičica šećera.

AMA ukazuje da bi se uvođenjem poreza od 40 centi na 100 grama šećera, što znači da bi limenka Koka-Kole bila skuplja za 16 centi, smanjilo konzumiranje šećera iz slatkih pića za 12-18 odsto.

Česta konzumacija zaslađenih pića se dovodi u vezu s lošim stanjem zuba i bolestima koje mogu biti povezane s gojaznošću kao što je dijabetes tip 2, srčani udar, moždani udar i kancer.

Kako je preneo Gardijan, AMA tvrdi da Australijanci godišnje popiju količinu zašećerenih pića koja je ekvivalent 960 olimpijskih bazena.

Predsednik Udruženja dr Omar Koršid je rekao da je ono što je nekada bila specijalna poslastica postalo proizvod koji se svakodnevno konzumira i podstiče zavisnost i ozbiljne zdravstvene probleme.

„To je zapanjujuća cifra i mi smatramo da je potrebno da Australijanci znaju šta konzumiraju i kakve posledice to može da ima na njihovo zdravlje na duge staze“, naveo je Koršid u saopštenju kojim je označen početak kampanje. „Zaslađena pića predstavljaju tempiranu bombu za zdravlje nacije i apelujemo na Australijance da izaberu vodu kad god mogu.“

BioLiver kapi za jetru

AMA podstiče Australiju da sledi Ujedinjeno Kraljevstvo i uvede porez na šećer u pićima, ali samo u onima koja nemaju nutritivnu vrednost. To bi bila sva bezalkoholna pića koja sadrže slobodne šećere, osim sto posto voćnih sokova, pića zasnovana na mleku i energetskih pića. AMA modeliranje takvog poreza ukazuje da bi konzumiranje šećera moglo da bude smanjeno i za 43.804 tona godišnje.

Akcize su u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se maloprodajne cene povećaju dvadeset odsto u cilju postizanja značajnog zdravstvenog efekta.

Rozmeri Stenton, gostujući saradnik Škole za medicinske nauke na Univerzitetu Novi Južni Vels, rekla je da apeluje da se uvede porez na šećer od kraja 1960-ih i iako je postignut izvesni napredak, on je spor zbog otpora industrije pića i proizvođača šećera u Kvinslendu. Ona je rekla da targetiranje zaslađenih pića ima smisla, pošto ona čine više od 50 odsto šećera koji konzumiraju Australijanci.

AMA kaže da je prethodnim modelingom ocenjeno da će takvi targetirani porezi rezultirati smanjenjem dominacije gojaznosti za oko dva odsto, što će dovesti do godišnje uštede u zdravstvu između 600 miliona i 1,73 milijarde dolara. Takođe se procenjuje da bi porezima u periodu od 25 godina moglo da se za 16.000 smanji broj slučajeva obolelih od dijabetesa tip 2, za 4.400 slučajeva srčanih napada i za 1.100 slučajeva moždanih udara.

Izvor: Danas.rs