BUDIMPEŠTA PUTOVANJE

Ako prvi put idete put mađarske prestonice, evo najzanimljivijih destinacija i zanimljivosti koje Budimpešta pruža, a koje nikako ne bi trebalo propustiti.

 

Budimpešta je jedan od najlepših gradova Evrope. Ima bogatu istoriju i kulturu, fascinantnu arhitekturu, čuvene mostove, odličnu hranu i sjajna vina. Budimpešta je idealno mesto za putovanje parova i porodice, a biće zanimljiva i za ljubitelje žurki, jer nudi živahan noćni život i odlične barove i restorane.

budimpešta putovanje

Lokalno stanovništvo je ljubazno, grad je bezbedan, a turistima se pruža nebrojeno mnogo atrakcija koje će ih bolje upoznati sa duhom grada. 

Ako prvi put idete put mađarske prestonice, evo najzanimljivijih destinacija i zanimljivosti koje ne bi trebalo da propustite:

Obiđite Stari grad

Vijugave kaldrmisane ulice i zelena šetališta na Castle Hill-u pružiće vam predivan pogled na barokne kuće, habzburške spomenike i kafiće, uključujući Ruszvurm iz ranog 19. veka. Vaše Budimpešta putovanje trebalo bi da otpočne istraživanjem Starog grada, kako biste što bolje shvatili duh i atmosferu prestonice.

Ključne atrakcije uključuju Budimski zamak, palatu koja je srušena, a zatim obnavljana tokom vekova, u kojoj se sada nalaze Mađarska nacionalna galerija i Istorijski muzej Budimpešte. Kule i terase Ribarskog bastiona pružaju pogled na Dunav i obližnju Matijaševu crkvu. 

Šarmantni srednjovekovni Stari grad u Budimpešti obično je prepun turista, ali ako se popnete ovde malo pre zalaska sunca, nakon što se posetioci vrate na stranu Pešte, trebalo bi da imate Budimski zamak, Ribarski bastion i krivudave istorijske ulice uglavnom za sebe. 

Posetite Mađarski parlament i Trg slobode

Izgrađena tokom zlatnog doba Budimpešte kada je grad bio prestonica Austro-Ugarske imperije, ova monumentalna zgrada gotičkog preporoda dominira obalom Dunava. 

45-minutni obilazak sa vodičem je upravo pravo vreme da steknete uvide u raskošni enterijer, a da se ne umorite i izgubite u jednoj od 691 sobe. Nakon obilaska, svratite do obližnjeg Trga slobode kako biste imali divan pogled na dramatične građevine iz ovog perioda.

Prošetajte Andrašijevom avenijom

Andrijaševa avenija je budimpeštanska verzija Jelisejskih polja. Ovaj veliki bulevar dužine 2,3 km povezuje centar grada sa Trgom heroja i Gradskim parkom. 

Počevši od centra grada, proći ćete pored otmenih maloprodajnih objekata, a zatim završiti među impresivnim vilama, od kojih su mnoge sada ambasade, usput obilazeći srce grada, uključujući impresivnu Operu. Oni koji imaju energije za dodatne sate šetnje trebalo bi da posete neka od blaga skrivenih u sporednim ulicama.

Upoznajte gradsku arhitekturu

Budimpešta nudi obilje nesvakidašnjih prizora ljubiteljima arhitekture. Veličanstvene strukture oživljavanja sa početka 20. veka i dalje dominiraju gradskim pejzažom, ali su takođe jedinstvene zgrade Odona Lehnera, koji je bio pionir mađarskog izrazitog stila secesije.

Od osam građevina koje u Budimpešti morate videti izdvajamo zgradu Parlamenta, Baziliku svetog Stefana, Mađarsku nacionalnu operu, Dohani ulicu i zgradu sinagoge, Sečenji lančani most, Kraljevsku palatu, Ribarski bastion i Narodno pozorište.

Idite u muzej

Bilo da se radi o ogromnom muzeju lepih umetnosti na kome bi većina gradova širom sveta mogla da pozavide, ili o maloj, tematskoj izložbi o legendarnom likeru Mađarske, Unicum, u Budimpešti ima mnogo muzeja. 

Neki od najpoznatijih su Muzej finih umetnosti, Mađarski nacionalni muzej, Mađarska nacionalna galerija, Istorijski muzej Budimpešte, Memorijalni centar Holokausta i drugi.

Popnite se do Kipa slobode

Nagrada za polučasovnu kardio vežbu koja je potrebna da biste se popeli na zeleno brdo Gelert je panoramski pogled na Budimpeštu od 360 stepeni. Za najbolje iskustvo idite mirnijom stazom koja kreće preko puta Gelert kupališta i spustite se na drugu stranu.

Krenite na krstarenje Dunavom

Krstarenje Dunavom u jednom od mnogobrojnih izletničkih brodova je jedan od najboljih načina da u potpunosti upoznate i doživite lepotu Budimpešte. 

Kao deo krstarenja, koje traje oko sat vremena, imaćete priliku da vidite Lančani most, Budimski zamak, impresivnu zgradu mađarskog parlamenta i Margaretino ostrvo. Sve ove zadivljujuće atrakcije biće vam na dohvat ruke. Postoji mnogo mogućnosti krstarenja koje možete izabrati, ali obzirom da je turizmu u Budimpešti posvećena velika pažnja, na svakom vas čeka vrhunska udobnost i prevodilac koji će vam pojasniti prizore koje gledate.

Saznajte više o komunističkoj eri u Kući terora

Mađarska još uvek pati od nasleđa četiri decenije dugog komunističkog režima koji je vladao do 1989. Ovaj muzej, unutar zgrade gde je nekada bilo sedište komunističke tajne policije, mora posetiti svako ko je zainteresovan da istražuje prošlost Mađarske i razume njenu sadašnjost. 

Probajte mađarsko vino

Za razliku od piva, vino je bilo neophodno tokom čitave istorije Mađarske. Najpoznatija vinska regija u ovoj zemlji je Tokaj, nekada miljenik careva i predsednika. Domaće grožđe uključuje furmint, harslevelu i juhfark (bela vina), ​​i kadarku i kekfrankos (crna vina), koje možete probati u budimpeštanskim vinskim barovima. 

Idite u termalno kupatilo

Budimpeštu nazivaju SPA prestonicom sveta, a budimpeštanska kultura kupanja potiče od Rimljana, koji su prvi uživali u satima provedenim u toploj vodi bogatoj mineralima. 

Danas u Budimpešti možete posetiti srednjovekovne hamame izgrađene tokom okupacije od strane Osmanske Turske ili kitnjasta kupališta koja datiraju iz Austro-Ugarske. Prilikom posete imaćete priliku i da se prepusite čarima uživanja u toploj vodi i mirisnim solima. 

Prošetajte „trouglom sinagoge“ u staroj jevrejskoj četvrti

Pre saveza Mađarske sa nacističkom Nemačkom i učešća u Holokaustu, ova zemlja je bila dom uspešne zajednice od skoro milion Jevreja. U Budimpešti, Jevreji su bili odgovorni za razvoj trgovine, umetnosti i nauke. Unutar stare gradske jevrejske četvrti, možete posetiti tri blistave sinagoge koje su jedna blizu druge, uključujući najveću u Evropi u ulici Dohani.

Istražite Veliku pijacu

Otvorena 1897. godine, ova ogromna zatvorena pijaca od opeke i čelične konstrukcije obično vrvi od turista, ali i dosta lokalnog stanovništva dolazi ovde po sveže voće, povrće i kobasice sa paprikom. Na spratu, usred prodavaca poslastica i čočka, naći ćete tezge sa hranom na kojima se služi langoš, popularni somun preliven pavlakom i sirom.

Idite u poslastičarnicu

Iako datira iz vremena Austro-Ugarske, kultura odlaska u poslastičarnice u Budimpešti još uvek živi i ne gubi na popularnosti. Uostalom, ko ne voli da se druži uz slasne kolače i toplu čokoladu? Mnoge poslastičarnice (cukraszda na mađarskom) raštrkane su po gradu.

Kada posetite mađarske poslastičarnice obavezno probajte doboš i esterhazi torte, dva tradicionalna mađarska poslastičarska remek-dela! Uzmite i parče za poneti!

Idite u kupovinu

Opcije za kupovinu u Budimpešti su raznovrsne i obuhvataju antikvitete, savremene dizajnerske proizvode, vrhunski porcelan, vinilne ploče, mađarska vina, zanatsku čokoladu i još mnogo drugih opcija. Jedno je sigurno – u Budimpešti ćete pronaći sve što vas je ikada zanimalo.