STIMULACIJA LIMFNOG TOKA

Lice možete masirati jagodicama prstiju, ali možete koristiti i alate – gua sha kamen ili roler za lice. U čemu je razlika, kad je njihova upotreba ista?

 

Masaža lica je postala planetarno popularan trend koji ima mnogo pristalica širom sveta – ženskog i muškog pola. Tajna popularnosti masaže lica leži u blagotvornim efekatima koji se vide na koži neposredno nakon masaže. Masažom se smanjuje otečenost lica, podstiče limfna drenaža, koža dobija bolju prokrvljenost. Kontinuiranom primenom postižu se sjajni rezultati: bore su manje vidljive, a lice deluje zategnutije, jedrije i sjajnije.

roler za lice

Lice možete masirati jagodicama prstiju, ali možete koristiti i alate – gua sha kamen ili roler za lice. Oba alata napravljena su od poludragog kamena – najčešće kamenje od kojeg se izrađuju je rozenkvarc, žad, ametist i opsidijan. Prepoznaćete originalan proizvod po tome što je hladan na dodir (plastične kopije nisu hladne) i ima strukturu kamena.

Međutim, u čemu je razlika između Gua sha kamena i rolera, kad je njihova upotreba ista? U nastavku teksta donosimo vam poređenje ova dva proizvoda, kako biste znali koji da odaberete.

Koja je razlika između Gua Sha kamena i rolera za lice?

Između Gua sha kamena i rolera za lice postoji nekoliko razlika, ali mnogo je više sličnosti. U principu, razlika se svodi na lične preferencije glede modaliteta masaže.

Prva razlika je očigledna – oblik samog alata. Oblik određuje i način upotrebe – roler za lice ima dršku na čijim se krajevima nalaze jedan manji (za poručje oko očiju) i jedan veći roler (za ostatak lica). Držeći roler za dršku lagano ćete ga “kotrljati” po koži u smeru od centra lica ka njegovim krajevima (iznutra ka spolja). Gua sha kamen je oblikovan tako da držite njegov kraj u ruci, dok stranom sa udubljenjem masirate kožu.

Roler za lice može biti mnogo zgodnija i brža opcija za stimulisanje protoka krvi i ublažavanje natečenosti, dok vam Gua sha može pomoći da uključite intuitivni tok u svoju rutinu.

Proizvodi za negu kože će u oba slučaja dospeti do dubljih slojeva vaše kože, dok provodite više vremena prepuštajući se ritualu nege.

Prednosti rolera za lice

Stimulacija limfnog toka rolerom za lice je veoma važna. Stanje vaše kože može biti uslovljeno stagnirajućim limfnim tokom. Kada polako stimulišete limfni sistem rolerom za lice, dozvoljavate da se potencijalni višak otpadnih materija, koji se zadržava u tim prolazima, odstrani.

Ukoliko otpadne materije nisu eliminisane iz vaše kože mogu se manifestovati u vidu infekcija kože, koje su bolne i kojima treba dugo vremena da se zacele. Kamen rolera za lice smanjuje mogućnost za potencijalne infekciju, smanjuje crvenilo kože i pokreće limfni sistem. Konzumacija dovoljne količine tečnosti će maksimizirati rezultate upotrebe alata za masažu lica.

Prednosti Gua sha kamena

Poznato je da Gua sha kamen pomaže u oslobađanju napetosti u mišićima, bez obzira na tip kože. To je podjednako važno kada je u pitanju zdrava, sjajna, čista koža, kao i umorna koža bez sjaja, sa borama ili oštećenjima.

Ako razmislite malo o ovoj temi, uvidećete da je vaše lice stalno aktivno. Vi dišete, pričate, trepćete, zevate, jedete, osmehujete se, mrštite, pravite niz facijalnih ekspresija svakog dana.

Bilo da to činite kroz mišiće ili nerve, može biti u korelaciji sa drugim sistemima koji preterano kompenzuju za vas.

gua sha kamen

Izvor: Freepik.com

Kada ste u mogućnosti da oslobodite deo te napetosti kroz lice, dozvoljavate svojoj koži da izvrši veliki deo svojih osnovnih funkcija, a to je da pomogne u eliminisanju otpadnih materija i detoksikaciji. Tekstura vaše kože će biti mnogo glatkija i oživljena, jer masažom Gua sha kamenom smanjujete posao koji vaša koža prirodno vrši. Skidanje tog pritiska otkriva najzdravije stanje vaše kože.

Da li alat za masažu treba birati prema tipu kože?

Oba alata – Gua sha kamen i roler za lice – napravljeni su od kamena. Kamen neće izazvati reakcije na vašoj koži, naravno, samo ako ga koristite sa odgovarajućim proizvodima za negu.

Gua sha kamen pruža dugotrajnije efekte, sudeći po iskustvima nekih korisnica. To ne diskredituje efekte rolera za lice, već Gua sha kamen može napraviti veću razliku kada radite na smanjenju vidljivosti duboko urezanih bora ili stimulisanju limfne drenaže. Neka stanja kože mogu zahtevati češće korišćenje – recimo, ako želite da umirite crvenu i rekativnu kožu, efekat hlađenja koji pruža roler za lice može vam biti ugodniji za korišćenje.

Da li masaža rolerom traje kraće nego Gua sha kamenom?

Iz prethodnog poglavlja biste mogli zaključiti da je Gua sha kamen bolji izbor ako imate više vremena da se posvetite masaži lica. Međutim, ako imate manje vremena na raspolaganju i treba vam brzo pojačanje, bolje je da koristite roler za lice?

Masaža kamenom Gua sha treba da bude čin nege i brige o sebi, tako što usporava dah i dozvoljava vam da ritmično konturišete lice kamenom, kako biste oslobodili napetost mišića i aktivirali limfni sistem. Bez pažljivog pristupa vašem dubokom dahu, mogli biste preskočiti priliku da se povežete sa porukama koje vam šalje vaša koža.

Roler za lice je mnogo jednostavniji koncept i može biti umirujući samo tehnikom brzog kotrljanja. Na taj način roler aktivira malo energije i dotok krvi do vaše kože. Brzina nije toliko važan faktor kod masiranja lica, međutim, može biti odličan deo rutine kada ste u žurbi.

Koji od ovih alata će pre pokazati rezultate?

Ovo je veoma individualno jer neki ljudi možda više vole jedan modalitet u odnosu na drugi. Kako biste brže primetili željene rezultate ključ je u doslednosti, kao i u svim ostalim segmentima života. Bez obzira da li ste se odlučili za Gua sha kamen ili roler za lice, koristite ga posvećeno, redovno i dosledno.

Masaža koju sprovodite jednom dnevno, u trajanju od 2 do 5 minuta može napraviti najveću razliku tokom vremena. Međutim, ako niste u mogućnosti da se posvetite svakodnevnim masažama, i dalje ćete primetiti razliku, samo možda neće biti tako dugotrajna.