INDIJSKA HOMEOPATIJA

Kako izgleda homeopatija u Indiji u domenu brojki, koliko ima homeopatskih klinika, ordinacija i indijskih homeopatskih lekara

Mali slučaj homeopatije velike Indije. Koliko je homeopatija u Indiji zastupljena i zašto.

Homeopatija je pronadjena, stvorena i konstituisana u Nemačkoj oko 1820 godine. Nemački doktor Dr Samuel Haneman je prepoznao u prirodi i u antičkim i srednjovekovnim knjigama medicine obrazac i princip ispravnog lečenja bolesti.

Polovinom 19 veka homeopatija se proširila na zapad prema Engleskoj, Francuskoj i Italiji i na istok prema Rusiji.

Par desetina godina kasnije dolazi u Indiju i u Ameriku. U ovoj drugoj zemlji, u SAD, homeopatija doživljava procvat i globalnu prepoznatljivost.

Homeopatija u Indiji - indijski homeopata i homeopatski lekovi

U Sjedinjenim Američkim Državama počinju da rade poznati homeopati, otvaraju se koledži i fakulteti za homeopatiju, klinike i homeopatske bolnice. Homeopatija cveta sve do II svetskog rata, kada počinje sistematski da pada njen uticaj u Americi.

Neke od najznačajnijih knjiga o homeopatiji su stvorene u Americi koja je dala globalni zamah za razvoj homeopatije po celom svetu. Posebno se ističe svojim radovima čuveni homeopata Dr James Kent.

Medjutim, u Americi se nalazi i glavni protivnik homeopatije – farmacutske kompanije i osiguravajuće kuće, koje su decenijama sistematski lobirale da se kroz medicinske protokole i zakone o javnom zdravlju homeopatija ukloni iz zvanične medicinske zaštite u Americi (bila je jeftina i efikasna), pa i u drugim delovima sveta.

Zato je homeopatija u Americi značajno utihnula nakon kraja Drugog svetskog rata. I pored stotina kliničkih studija i dokaza da homeopatija deluje pokret skeptika finansijski potpomognut od strane farmaceutskih kompanija i osiguravajućih kuća iza kojih stoje fondovi globalnih tajkuna i dalje nastavljaju da progone homeopatiju pod parolama da to nije „naučno utemeljeno“.

A zapravo je obrnuto, homeopatija je vrlo utemeljena naučna disciplina, samo ima svoj metodološki i naučni okvir koji se razlikuje od klasične medicine i zato nisu usporedive metodologije.

——-

Negde u drugoj polovini 19-og veka homeopatija u Indiji je već stidljivo prisutna. Kako je u pitanju mnogoljudna zemlja sa mnogo pacijenata i uz to siromašna, indijski lekari su brzo prepoznali njen značaj za sopstveno stanovništvo jer je bila jeftin način lečenja ljudi.

I homeopatija je počela kao šumski požar da se širi po Indiji i do dan danas taj plamen nije ugašen, kao što se to desilo u Americi i Zapadnoj Evropi.

Mnogo pacijenata, mnogo doktora i mnogo prilike za praksu i eksperimente su vrlo brzo doveli do toga da indijci postanu vrlo učeni oko homeopatije i iskusni. To je dovelo i do pojave mnoštva različitih verzija homeopatije i stilova lečenja. Možemo s pravom reći da je homeopatija u Indiji danas najrazvijenija homeopatija u svetu.

U Indiji danas možete naći svašta što se tiče homeopatije ali pre svega je to masovan i zvaničan sistem lečenja koji je vrlo uticajan i koji je imao a ima i danas podršku indijske elite, počev od predsednika Indije, premijera, ministara, verskih i ekonomskih lidera.

——
Evo jedan članak indijskog homeopate o tome kakva je situacija sa homeopatijom u Indiji danas kroz brojke koje su zaista impresivne.  ….

U Indiji je Homeopatija zvanično priznata 1974. godine i imala je dva značajna podržavaoca homeopatije a to su Majka Tereza (koja je uvela homeopatiju u bolnice za gubavce u Kalkuti) i Mahatma Gandi još od 1936 godine.
Homeopatijom kao metodom lečenja u Indiji upravlja specijalno vladino ministarstvo, AYUSH koje kontroliše sve tradicionalne sisteme medicine koji se praktikuju u Indiji.

Godine 1973. osnovan je Homeopatski centralni savet koji kontroliše obuku i praksu homeopatije utvrđenu parlamentarnim aktom (The Homeopathy Central Council Act).

Do danas postoji 195 univerzitetskih škola za obuku i 43 postdiplomske škole koje garantuju visokokvalitetno obrazovanje, kao i Centralni istraživački savet (CCCRH) sa 22 instituta za homeopatiju.

Trenutno postoji oko 300.000 zvanično registrovanih homeopatskih lekara.

Takođe postoji oko 700 proizvodnih laboratorija, 235 homeopatskih bolnica, sa ukupno 11.099 kreveta, a na teritoriji Indije je prisutno 8.117 homeopatskih klinika.

Dr Mizanur Rahman
Konsultant homeopatske medicine

——

Indijske homeopate su zadnjih decenija stekle veliku popularnost širom sveta. Pre svega imaju dobre škole za homeopatiju, mnogo rade sa pacijentima i steknu ogromno iskustvo kod primene homeopatskih lekova, što je dragoceno.

Neki od njih kao Dr Farok master, Dr Rajan Sankaran, prof Dr Patel, Dr Benarji, Dr Kulkarni, Dr Batra, Dr. Ramakrishnan, su svetski poznati praktičari ali i predavači koji širom sveta drže predavanje i kurseve z homeopatije.

Zahvaljući internetu danas je moguće kod nekih od njih i zakazati konsultacije i dobiti savet koji homeopatski lek treba da uzmete. Naravno, homeopatsko lečenje kod težih stanja traje par meseci do par godina pa ćete morati sa vašim homeopatom da se čujete na svakih mesec dana.

No, to je izvrsna prilika da pokušate tamo gde vas je klasična medicina otpisala.