POTREBNIJI NEGO ŠTO MISLIMO

Ponuda i prodaja koje obuhvataju alati su širokog obima, a mi ćemo vam pomoći da budete sigurniji u to kako se koji komad alata koristi.

 

Sigurno znate za popularnu izreku “Bez alata nema zanata” čiju istinitost ne dovodimo u sumnju, ali alati su potrebniji u svakodnevnom životu nego što biste mogli da zamislite.

Tek kad vam nedostaje određena vrsta alata za obavljanje nekog rutinskog posla, shvatite koliko bi dobro bilo da posedujete bar osnovni set u vašem domu.

Da, alat se koristi za razne namene – od naizgled naivnih poslova, kao što je kačenje slike na zid, kada vam može zatrebati bušilica, do profesionalnih majstorskih radova.

Alata ima raznih, a na osnovu načina funkcionisanja možemo ih grubo grupisati na električne, akumulatorske, pneumatske, baštenske, merne i ručne. Ukoliko vam fali neki komad, alati prodaja imaju u ponudi sve što vam padne na pamet, a ako niste sigurni kako se koji od njih koristi, odgovore ćete saznati u nastavku teksta!

Električni alati

Električnim alatima je zajedničko napajanje na električnu energiju, kako sam naziv sugeriše. U širokom asortimanu električnih alata možete pronaći razne modele bušilica, brusilica, aparata za varenje, cirkulara i brojne druge. Podjednako su zastupljeni u kućnoj i profesionalnoj upotrebi.

Sve električne alate pokreće elektromotor, a radni deo je prilagođen nameni za koju se alat koristi. Tako radni delovi mogu biti namenjeni za šrafljenje, sečenje, varenje, bušenje, brušenje, završnu obradu materijala i još mnogo toga. Elektični alati su korisni i za hobiste i za profesionalce, a šta se sve sa njima može uraditi teško je opisati – bila bi nam potrebna bar tri ovakva teksta da im nabrojimo sve namene.

Akumulatorski alati

Akumulatorski alati su svojom pojavom napravili revoluciju u oblasti ručnih alata. Napajaju se na baterije, koje su punjive, stoga nemaju kablove koji pri nekim poslovima mogu biti ometajući faktor. Izuzetno su praktični za upotrebu i poseduju snagu električnih alata, ali sa većom fleksibilnošću upotrebe. Jedini momenat na koji treba obratiti pažnju jeste punjenje baterija kada završite sa poslom. U grupi akumulatorskih alata možete pronaći akumulatorske bušilice, brusilice, testere, ali i punjače za baterije.

Pneumatski alati

Kod pneumatskih alata princip rada je nešto drugačiji nego kod prethodno nabrojane dve grupe. Rade na bazi kompresovanog vazduha koji vrši pritisak i na taj način pokreće alat. Takođe govorimo o čitavom setu uređaja koji su podjednako pogodni za profesionalnu, kućnu ili upotrebu prilikom hobija.

Prednost pneumatskog alata ogleda se u maksimalnom random efektu, lakom održavanju i gotovo nepostojećoj sklonosti ka kvarovima, zato ga je idealno imati u sklopu redovne postavke alata. Obuhvata kompresore, zabijače i zakivače, pištolje za farbanje, brusilice i bušilice, i brojne druge korisne komade.

Baštenski alati

Baštenski alati i oprema obuhvataju širok spektar alata koji su namenjeni održavanju baštenskih i drugih travnatih površina. Korisni su u održavanju bašte, cveća, travnjaka, ali i voća, povrća, za pumpanje vode, sečenje drveta itd. Mogu se koristiti za ličnu ili profesionalnu upotrebu – u vašem dvorištu, za održavanje poljoprivrednog zemljišta ili javnih površina.

Baštenski alati, zavisno od pogona, mogu biti ručni, električni, akumulatorski ili benzinski – podjednako su korisni i snažni, ali vrsta zavisi od preferencija korisnika. Tu ubrajamo kosilice i trimere za travu, pumpe za vodu, perače pod pritiskom i drugo.

Merni alati

Merni alati ili merni instrumenti mogu biti analogni, digitalni ili mehanički merači, a korisni su u svim sferama života u kojima je potrebno obaviti poslove merenja veličina, odnosno vrednosti. Koriste se profesionalno, u građevinarstvu, ali i od strane privatnih korisnika. Mere razdaljine i napon, nivelišu, detektuju strujne vodove. Korisni su kad god je tačno potrebno proceniti veličinu, jačinu  ili udaljenost, u čemu bi ljudska percepcija mogla da bude varljiva.

U merne alate i opremu ubrajamo laserske nivelatore, daljinometre, libele, merne trake i brojna druga korisna pomagala za obavljanje različitih vrsta poslova.

Ručni alati

O ručnim alatima, koje nazivamo i univerzalni alati, možda i nije neophodno mnogo govoriti, jer gotovo da nema osobe koja ne zna šta su i koliko su korisni. Pomenuta grupa alata se koristi manuelno – ručno, nema električni ili akumulatorski pogon, ali zato imaju široku primenu u svakodnevnom životu i aktivnostima. Podjednako ih koriste amateri i profesionalci, a svako domaćinstvo ima bar jedan ovakav alat.

Služe za uvrtanje, stezanje, pritiskanje, udaranje, zavrtanje, nošenje tereta, prebacivanje i brojne druge namene. Izrađuju se od plastike, metala, drveta ili kombinacije pomenutih materijala. U grupu ručnih alata ubrajamo čekiće, šrafcigere, razne ključeve, makaze, klešta, sečice, macole, pinove, burgije, turpije, ručne testere, banseke, ašove, lopate, motike, sekire, kolica i brojne, brojne druge komade koji su nezamenjivi u obavljanju svih poslova.

Kako biste kućne ili profesionalne majstorije obavljali što efikasnije i uštedeli vreme i trud, neophodan vam je odgovarajući alat. Nadamo se da vam je naš članak bio koristan pri odabiru sredstava za rad ili hobi.