OTKLANJAJU NEPRIJATNOST

Bol u desnima može biti nepodnošljiv da utiče na vaše svakodnevne aktivnosti, ali možete ga sigurno i efikasno ublažiti nekim prirodnim kućnim lekovima.

 

Vaši desni mogu vas boleti iz više razloga – zbog afti, proteza i gingivitisa pa sve do raka usta. Bol u desnima veoma je neprijatan, pa se od njega oseća i bol u čitavoj glavi.

bol u desnima

Srećom, postoji nekoliko kućnih lekova koji vam mogu pomoći kod blagih bolova u desnima.

Možemo navesti pet prirodnih tretmana:

Esencijalna ulja

Možete napraviti domaći sprej za bol u desnima koristeći četiri ili pet kapi esencijalnih ulja pomešanih sa 2 decilitra vode. Eterična ulja karanfilića, origana i mente imaju svojstva koja mogu biti u stanju da smanje upale i smanje bol u desnima. Sipajte ovaj rastvor u malu bočicu sa raspršivačem, protresite je i pošpricajte na bolno područje. Ne gutajte ovaj rastvor, već nakon prskanja na bolno mesto ispljunite ovu sadržinu.

Ispiranje slanom vodom

Na šporetu prokuvajte vodu, pa je sipajte u hladnu čašu i dodajte pola kašičice soli. Dobro izmešajte ovaj rastvor, popijte gutljaj i izgrgoljite ga pre nego što ga ispljunete. Radite to najmanje dva puta dnevno dok oteklina i bol ne prestanu. Grgoljanje slanom vodom pomaže da se smanji količina bakterija na vašim desnima, a takođe može i da pomogne u smanjenju oteklina koje uzrokuju bol u desnima.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Tople ili hladne obloge

Da biste napravili toplu oblogu potopite čist komad tkanine u vruću (ne kipuću) vodu nekoliko sekundi. Iscedite višak vode, a zatim lagano pritisnite krpu na mesto gde se nalazi bol u desnima. Za hladnu oblogu, umotajte pakovanje leda ili nekoliko kockica leda u čistu krpu i lagano je pritisnite na mesto zahvaćeno bolom. Koristite ili toplu ili hladnu oblogu dok bol ne umine. Takođe, možete da naizmenično koristite oba ova tipa obloge dok oteklina ne nestane.

Biljna pasta

Nabavite malo karanfilića i kurkume, sameljite ih i pomešajte sa toplom vodom. Nastavite da mešate sve dok konzistencija smese ne postane kao pasta. Nanesite ovu pastu direktno na desni i držite je nekoliko minuta pre nego što je isperete. Nastavite da nanosite pastu onoliko često koliko vam treba dok bol ili upala potpuno ne nestanu. Biljna pasta napravljena od gore navedenih biljaka može pomoći u smanjenju bolova i upala desni. Ove biljke već dugo se koriste za uklanjanje bolova.

Čaj

Ubacite kesicu čaja u šolju ključale vode i držite je tu do pet minuta. Nakon toga izvadite kesicu i dok je još vruća (ali dovoljno hladna da se može dodirnuti) nanesite direktno na desni i držite tako nekoliko minuta. Čajevi koji sadrže dovoljno adstrigentnih tanina kao što su zeleni ili crni čaj i čaj od hibiskusa, mogu ubiti neke od bakterija koje iritiraju vaše desni i na taj način smanjuju bol u njima. S druge strane, pijenje nekih vrsta čajeva poput đumbira ili kamilice mogu isto tako pomoći u smanjenju upale desni.