SPUŠTANJE HIPERTENZIJE

Fotosintetički pigmenti karotenoidi u paradajzu imaju sposobnost da snize visok krvni pritisak. U pitanju su likopen, fitoen i fitofluen.

 

Konzumiranje hranljivih sastojaka paradajza koji sadrže najmanje 15 miligrama likopena i drugih korisnih biljnih hemikalija rezultira sniženim krvnim pritiskom, pokazala je nedavna studija, istražujući šta sve mogu karotenoidi u paradajzu.

karotenoidi u paradajzu

Objavljena u časopisu „Nutrients“, otkrila je da likopen iz paradajza (karotenoid i prirodni pigment odgovoran za jarko crvenu koru) može pomoći u zaštiti od visokog krvnog pritiska i to na bolji način od sintetičkog likopena.

U stvari, konzumiranje iste doze sintetičkog likopena nije rezultiralo značajnim promenama u krvnom pritisku, tvrdi tim istraživača sa Univerziteta Ben Gurion iz Izraela.

Nova istraživanja pokazuju da je oksidativni stres zbog nestabilnih molekula koji se zovu slobodni radikali povezan sa značajnim povećanjem krvnog pritiska.

Visoki krvni pritisak (hipertenzija) je glavni faktor rizika za srčane bolesti i komplikacije u vezi sa njima, uključujući srčani zastoj, infarkt i moždani udar.

Trenutne studije pokazuju da karotenoidi u paradajzu, kao što su likopen, fitoen i fitofluen, deluju kao moćni antioksidanti da sprečavaju upalu i štite od ćelijskog oštećenja. Likopen je posebno povezan sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući prevenciju i zaštitu bolesti.

U ovom istraživanju naučnici su odlučili da pronađu efikasne doze hranljivih sastojaka paradajza za regulisanje krvnog pritiska kod hipertenzivnih pojedinaca.

BioCapillary oglas 900 px

Licored, kompanija koja je finansirala ovu studiju, primetila je da je ovaj eksperiment četvrti u nizu kliničkih ispitivanja na ljudima koji je namenjen ispitivanju potencijalnih prednosti hranljivog kompleksa paradajza za kardiometabolično zdravlje.

Da bi testirali efikasnost kompleksa hranljivih sastojaka paradajza, tim je okupio 61 učesnika u uzrastu od 35 do 60 godina. Svaki učesnik morao je da ima povišen sistolni krvni pritisak od 130 do 140 (mmHg) u vreme ispitivanja.

Tim je zatim učesnicima odredio nasumične kapsule koje sadrže hranjivi sastojak paradajza, čisti sintetički likopen ili placebo svakog dana tokom osam nedelja. Kapsule hranljivih sastojaka paradajza sadrže 5, 15 ili 30 miligrama prirodnog likopena, pored ostalih biljnih jedinjenja na bazi paradajza.

Na kraju ispitivanja tim je otkrio da su učesnici koji su uzimali kompleks hranljivih sastojaka paradajza sa 15 ili 30 miligrama prirodnog likopena doživeli značajno smanjenje sistolnog (za 10 mmHg) i dijastolnog krvnog pritiska (za 5 mmHg).

S druge strane, učesnici koji su primili kompleks paradajza sa 5 miligrama likopena, kao i oni koji su primili sintetički likopen i placebo nisu imali značajnih promena u nivou krvnog pritiska na kraju ispitivanja.

Zbog toga, hipertenzivni pojedinci treba da razmisle o tome da konzumiraju hranu bogatu likopenom, kao što je guava, grejpfrut i kaki jabuka, kao i da uzimaju suplemente kako bi značajno smanjili svoj krvni pritisak.