DIZANJE IZ PRIRODE

Umesto da rizikujete svoj život zbog nekog napitka koji je popularan na tržištu, isprobajte sledeća potpuno prirodna energetska pića.

 

Ako vam je potreban podsticaj energije za budan um i povećane fizičke performanse, ne bi trebalo da pribegavate energetskim napicima koji su puni šećera, nego to treba da budu prirodna energetska pića radi povećanja energije koja nude istu efikasnost, ali bez izazivanja ozbiljnijih nuspojava.

prirodna energetska pića

Energetska pića možete zameniti za sportska. Ali u stvari, ovo dvoje se razlikuju. Prvi sadrži mnogo kofeina, a to su pića koja tvrde da poboljšavaju vašu energiju, pomažu vam da smršate, povećate izdržljivost i poboljšate koncentraciju. Sastojci energetskih napitaka su ekstrakti biljke guarane, taurin, šećer i vitamini B grupe. U međuvremenu, sportska pića su napravljena da rehidriraju vaše telo nakon fizičke aktivnosti.

Proizvodnja energetskih pića je industrija u ekspanziji. Procenjuje se da se radi o industriji vrednoj čak 21 milijardu dolara, koja je uglavnom namenjena tinejdžerima. Istina je da oni koji konzumiraju energetska pića dobijaju fizički i mentalni podsticaj zbog svojih sastojaka. Međutim, svaki podsticaj energije koji ova pića daju telu neke osobe ima i svoju cenu.

Prosečna boca ili limenka energetskog napitka sadrži oko 200 miligrama kofeina, što je količina sadržana u dve šolje kuvane kafe. Takođe, ovakva limenka ima isti ili čak veći sadržaj šećera od bezalkoholnih pića.

Sa visokim sadržajem kofeina i šećera, energetsko piće prouzrokuje nekoliko zdravstvenih problema, poput nepravilnog rada srca, povišenog krvnog pritiska, problema sa zubima, lošeg mentalnog zdravlja, a u najgorem slučaju, doduše retko, prekomerna konzumacija energetskih napitaka može dovesti do infarkta ili srčanog zastoja.

U SAD je tokom 2007. bilo zabeleženo 1.145 poseta hitnoj pomoći zbog problema povezanih sa prethodnim konzumiranjem energetskih pića, koji su imali tinejdžeri uzrasta od 12 do 17 godina.

Dakle, naredni put kada vam zatreba dodatna energija, umesto da rizikujete svoj život zbog nekog napitka koji je popularan na tržištu, isprobajte sledeća potpuno prirodna energetska pića.

Kafa

Kafa je deo skoro svake kulture na svetu. U poređenju sa energetskim pićima, kafa sadrži manje kofeina, ali ipak dovoljno da vam podstakne bustovanje energije, poboljša pamćenje, usredsredi fokus i probudi um. Štaviše, ovo piće sadrži antioksidante koji podstiču dobro zdravlje.

Kofein je svakako prvi sastojak kafe koji svima prvo padne na pamet kada pomislimo na najpopularniji svetski napitak. Međutim, kafa takođe sadrži i antioksidanse i druge aktivne supstance koje mogu da smanje unutrašnje upale i zaštite od bolesti.

BioMind kapi protiv depresije

Zeleni čaj

Ovaj napitak takođe sadrži kofein, ali osim njega, ima i dva važna jedinjenja – epigalokatehin i teanin. Ova jedinjenja su povezana sa buđenjem pozitivnog raspoloženja, poboljšanim učenjem, usredsređenim fokusom i budnim umom. Zeleni čaj može osobi koja ga pije da olakša anksioznost i pojača otpornost na stres.

Mača čaj

Ovaj čaj ima skoro iste prednosti kao i zeleni čaj, ali ima i veće zdravstvene koristi, jer u sebi sadrži čak 137 puta više sadržaja epigalokatehina. Mača čaj takođe može poboljšati pozitivno raspoloženje i pomoći osobi da se bolje koncentriše. Takođe, ova čaj pomaže našem umu da bude miran i opušten.

Mate (paragvajski) čaj

U poređenju sa veštačkim energetskim pićima, mate čaj sadrži 100 puta više antioksidanata i polifenola. Ispijanje ovog čaja dovodi do povećanog nivoa energije, boljeg mentalnog fokusa, smanjenja umora, gubitka težine i poboljšanja sportskih performansi. Za mate čaj kaže se da ima snagu kafe, a zdravstvene koristi čaja i euforiju u mozgu koju prouzrokuje crna čokolada.

Kurkuma

Iako u sebi nema kofeina, čaj ili napitak sa kurkumom sposoban je da poveća energiju. Pijenje čaja/napitka od kurkume podiže nivo serotonina i dopamina u vašem mozgu. Kada su moždani neurotransmiteri aktivni, oni podižu čovekovu spoznaju, fokus i pozitivno raspoloženje. Ovaj čaj ili napitak od kurkume takođe nudi mnogo drugih zdravstvenih koristi kao što je uspešno lečenje probavnih problema, tretiranje pojedinih stanja kože i rešavanje gojaznosti, a može biti od pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka, dijabetesa i srčanih oboljenja.