NEOČEKIVANA MUKA

Postoji najmanje sedam potencijalnih uzroka zbog kojih može da nam se javi iznenadna mučnina.

 

Svima je dobro poznat osećaj mučnine. Uznemirenost u želucu, u kombinaciji s vrtoglavicom ili glavoboljom nikad nije ugodna. Uz to, ako se često pojavljuje, ovaj osećaj je prilično uznemirujuć. Međutim, mučnina može da bude i iznenadna.

iznenadna mučnina

Prema gastroenterološkinji Kristin Li, postoji niz razloga zbog kojih možete osećati mučninu. Prvo što biste trebalo da utvrdite je to da li je blaga i privremena, kao i to da li prolazi bez intervencije.

„Ako se često javlja mučnina, te ne prestaje odjednom, potražite uzrok problema“, rekla je.

„Simptomi poput povraćanja krvi, nemogućnosti zadržavanja vode, povišena temperatura, jaki bolovi i otežano disanje znak su za uzbunu“, upozorila je dr Li.

Ako iznenada osetite mučninu, evo nekoliko potencijalnih uzroka.

Počeli ste da uzimate novi lek

Mučnina ponekad može biti nuspojava nesteroidnih lekova poput ibuprofena, pa se posavetujte sa svojim lekarom da li bi prelazak na drugo sredstvo protiv bolova ili protivupalno sredstvo moglo biti sigurnije.

Bili ste pod anestezijom ili primali hemoterapiju

Ako ste upravo operisanii, pod lekovima ste protiv bolova ili ste primili hemoterapiju, mučnina je česta nuspojava koje treba da budete svesni.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Imate poremećaj ravnoteže ili ste bili bolesni

Poremećaji ravnoteže poput vrtoglavice, labirintitisa i vestibularnog neuronitisa, često su propraćeni mučninom, kaže dr Li. Mučninu možete osetiti i nakon prehlade ili druge infekcije gornjih disajnih puteva. Čak i nedostatak sna ponekad izaziva mučninu.

Patite od bolesti kretanja

Mučnina se ponekad javlja pri vožnji automobilom, vozom, brodom ili avionom, odnosno tokom kretanja. Tada su u pitanju bolesti kretanja koje je moguće prevenirati lekovima i hidratacijom pre puta.

Imate nedijagnostikovan problem

Mučnina se povezuje s probavnim ili gastrointestinalnim poremećajima, upalnim bolestima, poremećajem pankreasa, problemima creva…

Dehidracija i toplotni udar takođe mogu biti uzroci mučnine, pa je dobro da posetite lekara kako bi se otkrio uzrok problema.

Gladni ste

Možda se ne čini logičnim da glad može dovesti do potrebe za povraćanjem, ali to nije čudno. Izuzetna glad može dovesti do toga da vas nakupljena želučana kiselina počne iritirati, pojašnjava dr Li.

Anksiozni ste

Akutne stresne situacije i osećaji nervoze, stresa i straha mogu izazvati mučninu, kaže dr Li. Pravilno jedite, pijte dovoljno vode, spavajte i smanjite unos kofeina na minimum.