ESENCIJA IZ VOĆKICE

Među više od 90 vrsta esencijalnih ulja spada i ulje kumkvata. Svako od njih ima jedinstvenu aromu i zdravstvene prednosti, pa tako i ulje ovog sitnog južnog voća.

 

Upotreba esencijalnih ulja postaje sve popularnija. Ove esencije imaju mnoge zdravstvene prednosti, pa ni ulje kumkvata u tome ne zaostaje.

ulje kumkvata

Zbog svog slatkog ukusa, kumkvat se koristi za koktele, džemove i deserte.

Od sastojaka kumkvata prave se razne vrste likera i prirodnih napitaka, ali i eterično ulje. Sok i ekstrakt kumkvata se već vekovima unazad u nekim područjima koriste u razne lekovite svrhe za upalu grla i respiratorne probleme.

Možemo reći da esencijalno ulje kumkvata ima bar pet veoma značajnih zdravstvenih koristi.

1. Bogat vitaminom C i vlaknima

Kao i esencijalno ulje tuberoze, ulje kumkvata je poznato po vitaminu C, a iz ovog voća dobija se i više vlakana nego iz neke druge vrste voća. Kora sadrži male količine omega 3 masti i 80 procenata vode.

Ovo voćno ulje bogato je vitaminom C, supstancom rastvorljivom u vodi koja je odgovorna za borbu protiv bakterija u vašem organizmu. Vitamini koje sadrži mogu duboko prodreti u ćelijsku membranu i zaštititi je od bakterijskih i virusnih pojava. Odgovarajući dnevni unos vitamina C obezbeđuje da nemate srčanih problema, pomaže u sprečavanju moždanog udara, smanjuje rizik od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

2. Visok nivo antioksidanata (protivupalna svojstva)

Esencijalno ulje kumkvata bogato je biljnim jedinjenjima poput flavonoida i fitosterola. Sadržaj flavonoida je veći nego kod ostalog voća i ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, što može pomoći u zaštiti tela od srčanih bolesti i raka.

Kumkvat vas čini zdravim tako što proizvodi fitosterole, strukturu sličnu holesterolu koja može da blokira određenu količinu apsorpcije holesterola u telu. Fitosteroli mogu pomoći u snižavanju holesterola u krvi, sprečavajući buduće ozbiljnije zdravstvene probleme.

3. Jačanje imunog sistema

S obzirom na to da je kumkvat bogat vitaminom C on može pomoći u jačanju imunološkog sistema. Osim toga, kumkvat se koristi u tradicionalnoj medicini u nekoliko azijskih zemalja, na primer za lečenje prehlade, kašlja i upale respiratornog trakta.

Studije na životinjama pokazuju da jedinjenja kumkvata mogu pomoći u aktiviranju imunih ćelija poznatih kao „ćelije ubice“. Ove prirodne ćelije će vam pomoći da izbegnete infekciju.

4. Pomaže u prevazilaženju gojaznosti

Esencijalno ulje kumkvata može pomoći u borbi protiv gojaznosti i srodnih bolesti, poput srčanog udara i dijabetesa tipa 2.

Studije pokazuju da gojazni miševi hranjeni visokim sadržajem masti tokom dve nedelje imaju porast telesne težine od oko 12 procenata. Ovaj rezultat se razlikuje od gojaznih miševa kojima se daju namirnice sa visokim sadržajem masti i ekstrakt kumkvata.

5. Čini kožu lepšom

Kao i samo voće, i esencijalno ulje kumkvata je vrlo hranljivo. Ima u sebi supstance kao što su limonen, pinen, a-bergamoten i kariofilen za koje se veruje da mogu da uspore rast ćelija karcinoma, a osim tog svojstva, ova jedinjenja čine kožu lepšom i blistavijom.