KAD ODE GLAS

Svako od nas suočio se bar jednom s pojavom koja se zove promuklost. Obično je ova pojava bezazlena, mada je osećaj neprijatan.

 

Simptomi koje uzrokuje promuklost mogu biti različiti, a najčešće je to akutni laringitis ili upala grla.

promuklost

Ostali uzroci promuklosti mogu biti: preterano pušenje, uticaj duvanskog dima, uticaj hemikalija, zagađenost vazduha, prašina, alergija, bakterijska upala disajnih puteva, spazam, dugotrajno pričanje ili pevanje, ciste, lezije, tumor, problemi za želucem, dugotrajan kašalj, astma, bronhitis, sinuzitis…

Kod nekih ljudi promuklost može biti izazvana profesijom: dugotrajno pevanje, dugotrajno pričanje, izloženost dimu i prašini, izloženost hemikalijama…

Kako dolazi do promuklosti?

Promuklost nastaje tako što iz nekog razloga glasne žice ne mogu normalno da „trepere“ i proizvode normalne glasove (zvukove) po visini i snazi. Tad dolazi do deformisanog glasa koji je tih, grub i delimično nerazumljiv.

Promuklost može biti samostalna ili propratna pojava neke druge bolesti: virusne infekcije disajnih puteva ili prehlade. Ukoliko upala grla potraje, onda nastaje hronična promuklost kad se na glasnim žicama pojavljuju čvorići, papilomi ili polipi. Predispozicije za nastanak promuklosti mogu biti neke bolesti: anemija, bolesti bubrega ili bolesti jetre.

Kako se leči?

Najčešće se promuklost leči toplim čajevima i dužim mirovanjem (što manje razgovora, pa čak i manje šaptanja). Prostorije treba da budu s više vlažnosti, a ne suve. Inhalacija nad vrelom vodom ili čajem ublažava promuklost i ubrzava izlečenje.

Ukoliko je promuklost izazvana prehladom ili gripom, onda lečenje treba prepustiti lekarima, a oni će odlučiti da li su potrebni antibiotici, antiseptici, analgetici ili nešto drugo.

Kad potražiti pomoć lekara?

Ukoliko promuklost ne prolazi nekoliko dana, ipak treba potražiti pomoć lekara da ne bi došlo do komplikacija. Takođe, treba se javiti lekaru ako je promuklost praćena drugim simptomima kao što su: jak bol u grlu, jak kašalj, povišena temperatura, malaksalost, nesvestica…

Može li promuklost biti opasna? Kad se munjevito mora delovati?

Promuklost može biti opasna ukoliko ometa disanje (usled jake alergije) i tad treba brzo reagovati kako ne bi došlo do gušenja.

Ukoliko promuklost dugo traje (dve-tri sedmice), treba se obratiti lekaru i utvrditi koji su uzroci promuklosti kako bi se sprečile neželjene posledice.

Promuklost može biti i znak za neke druge bolesti pa je rano otkrivanje uzroka veoma važno, naročito kod malignih bolesti. Kod malignih oboljenja rano otkrivanje najčešće dovodi do potpunog izlečenja.

Može li se sprečiti?

U nekim slučajevima, može se sprečiti nastanak promuklosti smanjenjem pušenja, alkoholnih pića, izlaganja dimu ili izbegavanjem hladnih napitaka.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Slučaj pevačice Adel

Poznata engleska pevačica Adel, bila je primorana da otkaže nekoliko nastupa zbog problema s grlom. Ona je imala nekoliko zdravstvenih tegoba tokom nepune godine: grip, laringitis, infekciju raspiratornih organa, a zatim i krvarenje glasnih žica.

Šta je krvarenje glasnih žica?

Gerald Bruks, specijalist za grlo koji radi s poznatim pevačima, kaže da je to situacija u kojoj se javlja krvarenje iz nekih malih krvnih sudova povezanih s glasnim žicama; oni krvare u tkiva glasnih žica i izazivaju blago oticanje. Ponekad se mogu formirati mali plikovi na glasnim žicama, a krvni sudovi mogu krvariti i ispod površine tkiva, kao što mogu da krvare i ispod kože. Problem je u tom što krv može da formira ožiljak na tkivu, a to može da utiče na način na koji funkcionišu glasne žice.

Da li se glas može promeniti?

Doktor Bruks kaže da je to moguće. Ima dosta profesionalnih pevača kojima je glas malo hrapav. Oni su, verovatno, preopteretili svoje glasne žice kad su imali virusni laringitis ili nešto slično. Međutim, za pevače koje karakteriše čisto pevanje, kao što je Adel, ova bolest može promeniti raspon glasa.

Kako se leči promuklost?

Jedini pravi način je odmor od pevanja. I pevačica je sama priznala da nema drugog izbora nego da se pravilno i potpuno oporavi, kako ne bi rizikovala trajno oštećenje svog glasa.

Gerald Bruks kaže da se ovako nešto ne dešava često. Problemi s glasnim žicama, mogu se lečiti i antibioticima i lekovima protiv upala, ali to pomaže samo privremeno.

„Za ljude koji imaju krvarenje glasnih žica, najpametnije je da se odmore od pevanja jer ako nastave sa pevanjem bez odmora, mogu pogoršati svoje stanje, napraviti još više ožiljaka“, kaže Bruks.

Koliko treba da traje odmor od pevanja?

Obično se s pevanjem mora prekinuti bar sedam dana, pa onda razmotriti situaciju. Svakako ne treba dozvoliti da pevač peva ako se problemi s glasnim žicama nisu smirili, mada se to ne događa tako često profesionalnim pevačima.

Doktor Bruks podseća: „Postoje fantastični pevači koji nisu imali profesionalnu obuku glasa. Oni su samouki i zbog tog kod njih može doći do tehničkih problema s načinom na koji proizvode glas. Krvarenje glasnih žica, obično je posledica zlostavljanja glasa.”

Napomena

Slučaj pevačice Adel može biti poučan za sve koji imaju probleme s grlom. Ukoliko dođe do nekih problema s grlom i glasom, treba potražiti pomoć lekara, a ne „zlostavljati grlo“.

Izvor: Krstarica.com

Priredio: Velibor Mihić