ODLIČAN ZA UNUTRA I SPOLJA

Za jogurt je sjajna stvar što nije ograničen na poboljšanje unutrašnjeg zdravlja organizma, već on može da učini mnogo i za kožu.

 

Ako tražite hranu koja podržava digestivnu funkciju, jogurt uvek može da bude pravi izbor. Jogurt je bogat probioticima ili dobrim bakterijama, a takođe sadrži i razne blagodati koje su važne za zdravlje tela, ali i za kožu.

jogurt za kožu

Bilo koja vrsta jogurta sadrži dobru količinu kalcijuma i proteina, što je odlična kombinacija za zdrav život.

Jogurt sadrži životinjske proteine, a uz njih dolaze i mnogi vitamini, poput B2 i B12, kao i minerali kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Postoje i jogurti sa dodatkom vitamina D.

Ono što ga čini sjajnim je to što njegova funkcija nije ograničena samo na lečenje vašeg unutrašnjeg zdravlja, već ima moći da utiče i na fizičku lepotu. Zapravo, valja iskoristiti blagodeti jogurta za kožu tako što se od njega napravi prirodni proizvod za negu u obliku maske ili pilinga.

Evo šta sve jogurt može da učini za našu kožu!

1. Vlaženje kože

Visok sadržaj vode u jogurtu može vam pomoći da ponovo navlažite suvu kožu kako bi ona postala elastična, mekša i sjajnija.

Pripremite 4 kašike običnog jogurta, 1 kašiku kakao praha i 1 kašiku meda. Sve zajedno dobro izmešajte. Nanesite ovaj piling na čitavo lice i vrat i ostavite ga da odstoji 30 minuta, a zatim temeljito isperite, pa osušite lice peškirom.

2. Savladavanje akni

Imate problema sa lošom i hrapavom kožom punom akni? Jogurt vam može biti od pomoći. Sadržaj cinka i kiseline u jogurtu mogu vam pomoći da prevaziđete svojevrsne probleme sa aknama.

Nanesite jogurt na parče vate ili pamuka pa stavite na mesta sa aknama. Ostavite da odstoji preko noći, a zatim ta mesta isperite hladnom vodom sledećeg dana.

BioCalendula najbolja nevenova krema

3. Sprečavanje bora

Da li ste znali da je mlečna kiselina u jogurtu korisna i za suzbijanje bora na licu? Korišćenjem pilinga na bazi jogurta možete se osloboditi slojeva mrtvih ćelija kože i bora zbog kojih vaše lice prerano stari.

Potrebne su vam samo 2 kašike običnog jogurta i 1 kašika ovsa. Pomešajte ih i dobro nanesite na područje vašeg lica i vrata, pa nežno umasirajte 15 minuta. Završite sve ispiranjem ovog područja vodom dok se sve ne očisti.

4. Uklanjanje crnih mrlja na licu

Crne mrlje na licu mogu da nastanu usled nekih malih posekotina ili su u pitanju ožiljci od skidanja akni. Iako se za ovaj problem može verovati samo jogurtu, još je bolje kada ga kombinujete sa sokom od limuna.

Pripremite 1 kašiku jogurta i  pola kašičice limunovog soka. Pomešajte ih u posudi, a zatim ih nanesite na fleke po licu. Razlog uspešnosti ovog tretmana je mlečna kiselina u jogurtu koja će ukloniti krajnji spoljni sloj kože i pomoći donjem sloju da se podigne prema gore, uklanjajući tako postojeće mrlje na licu.

5. Uklanjanje podočnjaka

Tamni krugovi ispod očiju obično su posledice napornog rada tokom noći. To može ometati vaš svakodnevni izgled i moraćete da pronađete ugodan način za njihovo tretiranje. Jogurt može biti od pomoći i u ovom slučaju.

Sve što vam je potrebno je malo vate i jogurt. Pripremite čist pamuk (vatu) i nanesite na njega jogurt, pa ga utrljajte na područja tamnih krugova uspod očiju. Protivupalna svojstva jogurta mogu smanjiti istaknutost podočnjaka, dok mlečna kiselina pomaže u smanjenju oteklina oko očiju.

6. Ublažavanje opekotina od sunca

Sigurno ste nekada doživeli opekotine od sunca, pa posegnuli da svoju crvenu kožu namažete jogurtom. Ova mlečna namirnica svakako pomaže u ublažavanju osećaja zategnutosti, peckanja i crvenila kože koja se upalila pod dejstvom UV zraka. Jogurt je pravi izbor u nedostatku odgovarajućih „after sun“ krema.