KORISNE I ZDRAVE

Brokoli je veoma korisno povrće, a od njega su još zdravije klice brokolija. Istraživanja pokazuju da mnogo zdravstvenih koristi pruža ovo zeleno povrće dok je veoma mlado.

Brokoli je sam po sebi pun vitamina i minerala. Ovo povrće je član porodice kupusa i toliko je nabijeno hranljivim materijama da zapravo pruža gotovo sve supstance koje su našem telu neophodne.

klice brokolija

Međutim, da li ste znali da postoji oblik brokolija koji je još bogati vitaminima i mineralima?

Klice brokolija, što je najraniji oblik nastanka ovog povrća pre nego što formira svoje guste stabljike i prepoznatljive cvetove, ubiraju se obično kada su stare samo tri do pet dana.

Klice brokolija nisu samo bogate hranljivim materijama poput vitamina K, vitamina C, proteina, kalijuma, gvožđa, mangana, folata i dijetalnih vlakana, već sadrže i važna jedinjenja za jačanje zdravlja i fitohemikalije, kao što su indol 3 karbinol, karotenoidi, kempferol i kvercetin. Njegovo najsnažnije jedinjenje je glukorafanin, glukozinolatno jedinjenje koje, kada se razgradi, stvara sulforafan.

Ovo jedinjenje bogato sumporom koje se obično nalazi u krstastom povrću kao što su kupus, prokelj ili karfiol, poznato je po mnogim zdravstvenim prednostima, od kojih je jedna prevencija raka želuca.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Current Pharmaceutical Design, sulforafan ima sposobnost zaštite želuca i creva od gastritisa ili upale želudačne sluzokože, koji se, ako se ne leči, može razviti u čireve i na taj način povećati rizik za nastanak raka želuca.

Postoje dva glavna uzroka gastritisa: infekcija koje potiče od bakterije Helicobacter pylori i nuspojave nesteroidnih protivupalnih lekova.

Istraživač Akinori Janaka sa Univerziteta u Cukubi u Japanu kaže da su on i njegov tim došli do gornjeg zaključka nakon što su ispitivali uticaje sulforafana na in vitro vitalnost bakterije H. pilori i nivo gastritisa kod in vivo inficiranih miševa ovom bakterijom, kao i kod humanih učesnika inficiranih helikobakterijom. Istraživači su takođe proverili efekte sulforafana na oštećenje tankog creva izazvanih nesteroidnim protivupalnim lekovima.

Janaka i njegov tim dali su ljudskim učesnicima klice brokolija.

Prema Janaki, on i njegov tim otkrili su da sulforafan uspešno inhibira vitalnost H. pilori i in vitro i in vivo, te da ublažava gastritis izazvan ovom bakterijom i kod miševa i kod ljudi. Pored toga, Janakin tim takođe je izvestio da sulforafan ne samo da ublažava rane izazvane aspirinom na epitelnim ćelijama tankog creva, već i da poboljšava povrede tankog creva izazvanih indometacinom kod miševa, opet, in vivo.

Riznica zdravstvenih koristi

Pored svojstava koja uništavaju rak, druge zdravstvene koristi koje se mogu dobiti od klica brokolija, u odnosu na ranije studije i izveštaje, su sledeće:

  • Pomaže u sprečavanju prevremenog starenja – Klice brokolija su prepune antioksidanata koji mogu da neutrališu aktivnost slobodnih radikala i oksidativni stres u organizmu. Oni, u kombinaciji sa bogatim sadržajem vitamina A i vitamina C, pomažu u sprečavanju prevremenog starenja
  • Pomaže poboljšanju zdravlja srca – Prema istraživanjima, ishrana bogata namirnicama koje sadrže sulforafan, poput klice brokolija i drugog krstastog povrća, može pomoći u snižavanju nivoa triglicerida u krvi i krvnog pritiska. Ovo zauzvrat može pomoći u smanjenju ukupnog rizika od nastanka kardiovaskularnih problema poput ateroskleroze, srčanih i moždanih udara