RECEPT ZA MAJONEZ SA MASLINOVIM ULJEM

Kako napraviti domaću majonezu. Jednostavan, jeftin i brz recept za majonez sa maslinovim uljem. Kako se pravi domaća majoneza za 3 minuta. Sastojci i ukusi domaće majoneze

Recept za majonez sa maslinovim uljem– kako napraviti domaću majonezu

Domači majonez je čvrst

Recept za majonez sa maslinovim uljem je jednostavan, brz i efektan. Nemojte da ikada više kupite industrijski majonez kada kod kuće možete sami da napravite kvalitetan domaći majonez sa maslinovim uljem ili majonezu, kako neko izgovara.

Vaša deca zaslužuju domaći majonez sa maslinovim uljem i ništa nije lakše nego da se on napravi za manje od 5 minuta.

Meni je potrebno nekih 3 minuta za spremanje majoneza sa maslinovim uljem, osnovne majoneze kojoj posle dodajem po želji arome i obogaćujem ukus.

Kada bi bili svesni kako se dobija i kako se pravi industrijski majonez u fabrikama, sigirno je da nikada ne ni pomislili da ga date svojoj deci da ga konzumiraju, koliko je takav majonez pun lošeg ulja, vode, loših jaja, konzervansa, bespotrebnih emulgatora, veštačkih aroma i pojačivača ukusa.

Inspiraciju za ovaj tekst i recept za majonez mi je dala moja kuma iz Sloveniji, koja inače ne jede majonez. I ne kupuje ga i ne drži ga u frižideru. Ubedili su je u ženskim magazinima da je majonez loš i štetan, da majonez stvara holesterol, deblja, izaziva starenje organizma. Naravno da to može biti tačno, ako je u pitanju industrijski majonez, kao što je industrijski margarin loša namirnica a prirodni maslac hrana bogova.

Domaći majonez od maslinovog ulja, na način kako se pravi domaća majoneza, ne da nije štetan za jelo, nego je skoro pa i lekovit, a svakako ne može da napravi holesterol, s obzirom kakvi su mu sastojci – maslinovo ulje i jedno jaje. Maslinovo ulje se inače u prirodnoj medicini koristi za čišćenje jetre, žuči i krvotoka od naslaga plaka a jedno jaje u kilogramu majoneza je samo korisna gradivna hrana a ne izvor holesterola. 

Recept za majonez – Sastojci za osnovni majonez

2 jaja

3 dcl litra suncokretovog ulja

1 dcl maslinovog ulja

1 kafena kašičica senfa

1 ravna kafena kašičica morske soli

½ kašike soka limuna

½ kafene kašičice sirćeta bosiljka – basiliko sirće

 Bilo bi idealno da je jaje od domaće koke, sveže. Mada, ako se plašite salmonele, onda koristite industrijska jaja, ona su tretirana UV zracima da se ukloni salmonela, bezbednija su u tom pogledu.

Pre pripreme majoneza jaje izvaditi iz frižidera i ostaviti da poprimi sobnu temperaturu, ne bi trebalo da bude hladno. Možete koristiti i druga jaja, prepeličje, ćureće, jaje od patke, ali nisu to ukusi jaja na koje ste navikli. Jaje mora da bude sveže i na sobnoj temperaturi.

Suncokretovo ulje bi bilo idealno da je hladno cedjeno, nerafinisano, onda bi dobili lekoviti majonez sa dosta vitamina E i A. Takodje, organsko hladno cedjeno maslinovo ulje je moj favorit, s tim da iako je ovo recept za majonez sa maslinovim uljem, ne ide u majonez samo maslinovo ulje, jer samo sa maslinovim uljem majonez dobije prejaku aromu maslinovog ulja, posebno ako imate kvalitetno maslinovo ulje.

Možete koristiti i druga hladno cedjena ulja, laneno ulje, bundevino ulje, kukuruzno ulje, ali je ukus dosta drugačiji, i te eksperimente ostavljam fanaticima zdravog života. Senf ne mora biti kvalitetan, jer dobar senf ima jak i pomalo gorak ukus, pa i majonez to poprimi. Senf je bitan sastojak za zgrušnjavanje majoneze pa se ne može izostaviti.

Morska ili bilo koja so daje slanoću majonezu. Limun menja ukus majoneza, neko to voli, ja ga ne stavljam više od pola malog limuna koji samo iscedim u smesu. Za finiju aromu dodam malo basilico sirćeta – sirće od bosiljka, ali nije neophodno, može recept za majonez sa maslinovim uljem da bude i bez sirćeta. Sirće je prirodan konzervans. Neko stavlja i belo vino u majonez umesto sirćeta.

Recept za majonez sa maslinovim uljem – Kako se priprema domaći majonez

Ništa nije jednostavnije nego recept kako napraviti majonez u domaćim uslovima. Uzmete veliku i čistu staklenu teglu od zimnice, ona od 700-800 grama. Celo jaje izručite na dno tegle, dodate senf, sol, limun, sirće i preko toga polako sipate suncokretovo i maslinovo ulje do 2 trećine tegle.

Uzmete štap za pasiranje – mikser, uronite ga u smesu do dna, pokrenete štapni mikser i polako dižete gore kako se pravi majonez na dnu tegle. Nakon 2 minuta majonez je gotov.

Ranije je bilo razdvajanja belanca i žumanca, pa dugo mešanje mikserom žumanca uz dodavanje ulja kap po kap, pa je to trajalo pola sata ili dok mikser ne pregori. Ovaj recept za majonez sa maslinovim uljem je jednostavan i pouzdan, uvek daje dobar i predvidljiv rezultat. Ako vam se desi neki problem, pokušajte ponovo u novoj tegli i sa novim jajetom i uljem, pa kada vam uspe, samo mešajte dalje i dodajte masu koja vam nije uspela, nemojte je baciti.

Ali, uspeće vam iz prve, jer je ovo najbolji recept za majonez sa maslinovim uljem na svetu.

Kako da se napravi majonez sa različitim ukusima

Moj savet vam je da prvo napravite osnovnu smesu majoneza pa da onda dodajete ukuse i začine. Od jedne mase majoneza možete napraviti nekoliko manjih teglica sa majonezom i začinima. Ovakav majonez stoji isključivo u frižider jer nema konzervansa. Rok trajanja mu je 5 dana ali iz mog iskustva može da traje i duže. 

Od začina koji se stavljaju u majonez da bi se dobio poseban ukus, možete izabrati mnogo standardnih varijanti, počev od krastavaca i pavlake za tartar sos, do čili paprike za ljuti majonez sos.

Najčešće se u majonez za ukus dodaju: beli luk, crni luk, biber, aleva paprika, peršun, origano, soja sos, vinčester sos, pavlaka, mirodjija, bosiljak, ren, kari.

Kao što rekoh, vidite da je lako spremiti domaći majonez sa maslinovim uljem. Mnogo je bolji, kvalitetniji, jeftiniji i zdraviji od industrijskog.

Probajte sami, iznenadićete se kako se lako sprema domaći majonez.

Zlatko Šćepanović