Recept za Šiš ćevap od junećeg mesa

Ako volite roštilj da pravite isprobajte ovaj tradicionalni recept za Šiš ćevap. To su juneći ražnjić sa povrćem nabodeni na štapiće

 

Recept za Šiš ćevap od junećeg mesa Turkish Shish Kebab

Zanimljivo je znati iz istorije kulinarstva da se sve do srednjeg veka narod hranio vegetarijanski. Retko se jelo meso i to mahom suva ovčetina. Meso se jelo samo na dvorovima plemića i kraljeva. Tek su varvarski narodi sa severa i sa istoka doneli na Balkan kulturu favorizovanja i jedenja mesa. Danas vam predstavljamo jedan istočnjački specijalitet za roštilj, turski Šiš kebab.

U zadnjem veku je kultura jedenja mesa i pravljenje roštilja postalo kult. Za sve one koji vole roštilj predlog i starinski recept za Šiš ćevap iz čuvenog kuvara Spasenije Pate Marković kako da se napravi Šiš ćevap, odnosno ražnjići sa povrćem.

 

Recept za Šiš ćevap sastojci

Potrebno je za 4 osobe nabaviti:

1/2 kilograma masnije govedine,

4 paprike babure,

4 paradajza,

3 glavice crna luka, i

3—4 krompira.

 

Kako se sprema Šiš ćevap

Šiš ćevap praviti na ovaj način: meso oprati, posoliti i iseći na komadiće kao za ražnjiće. Babure isto tako iseći na krupnije komade, a crni luk i krompir iseći na koturove debele pola santimetra. Sad uzeti male štapiće i nabadati redom: meso, zatim baburu, krompir, pa meso, baburu, krompir i tako redom dok se štapić ne napuni.

U šerpu ili đuveč staviti mast, zagrejati je da bude topla, ali ne mnogo vrela i u tu mast poređati ražnjiće jedan do drugog, ali tako da stanu svi u jedan red. Sve posoliti po ukusu i pržiti, dolivajući po malo vode dok meso ne postane mekano. Mora se paziti da se povrće ne raspadne.

Servirati Šiš ćevape – ražnjiće uz domaći ručno pravljeni tartar sos koji uz dodatak seckanog krastavca, peršuna i mirodjije napravite po receptu za domaći majonez. Od priloga idealno ćevapi idu uz domaći pečeni seljački krompir. Preporučujemo kvalitetno polusuvo crno vino sa naše liste Najbolja srpska vina.

Želimo vam dobar apetit!