Prirodno jačanje kose ishranom – šta jesti za jaču kosu

Ishrana može da vam ojača kosu. Treba znati šta jesti za jaču kosu. Prirodno jačanje kose bez napora

 

Šta raditi kada kosa počne da opada i da se tanji

Prirodno jačanje kose ishranom - šta jesti za jaču kosu

Još pre 15 godina na šišanju mi je frizerka upozoravajući rekla: „Vidite, krenuli su vam zalisci, kosa vam se tanji napred“. Pogledah zbunjeno i vidim da je to stvarnost, kosa nekako krenula da se proredjuje. Nije mi bilo baš prijatno ali sam to prihvatio sportski, šta sada da se radi, idu godine, biohemija se menja, kosa se tanji i opada, ne mogu tome ništa.

Ipak, pokušao sam sa nekoliko stvari da pomognem svojoj kosi i da izazovem prirodno jačanje kose. Najpoznatiji lek za prirodno jačanje kose je Kopriva, i pokušao sam sa njom, sa losionom od koprive i lekovitog bilja. Zatim sam pokušao i sa čičkom, losion od čička i čičkovo ulje. Medjutim, nisam primećivao neke rezultate. U tom svetu prirodnih lekova za kosu pominje se i beli luk, ali ko će danas da maže kosu sa belim lukom i izlazi medju ljude. Mada, ipak sam pokušavao, makar samo vikendom. Ali ni tu ne beše rezultata.

U medjuvremenu je i moja supruga imala neke teškoće sa kosom, što se često dešava ženama zbog hormonalnih promena. Kupio sam joj neke tablete sa mineralim i vitaminima za kosu i gledao rezultate. Bilo je nekih pomaka, ali da bi se video stvaran rezultat morate to da pratite mesecima. Uz, to, njoj su problemi prošli sami od sebe, pa kada je popila sve tablete, prestala je da iste pije. Ti su preprati inače pametno zamišljeni, kompleks vitamina B i ostalih koji pomažu rast kose, plus kosi neophodni minerali kao što su Cink i Bakar, da bi kosa lepo rasla i bila bujna. Medjutim, kod tih vitaminsko mineralnih preparata uvek ima neki problem pa oni nisu tako uspešni kako obećavaju. Pre svega, količine aktivnih materija su male a drugo, oblik u kome su aktivne materije spakovane često zna da bude neupotrebljiv u telu, organizam ga ne može uspešno apsorbovati. Na primer, pijete vitamin A kao tabletu ili kapsulu a ne jedete uz to ništa masno, jer u uputstvu piše da se tableta pije na prazan stomak, pre jela, i onda ne dodje do apsorcije vitamina u telu, jer je vitamin A rastvorljiv u ulju a ne u vodi.

Za prirodno jačanje kosom suština je u ishrani. Ono što jedete stvara vašu kosu, pa je ona deblja ili tanja, čvršća ili sklona ispadanju. Spoljna sredstva teško da mogu pomoći, pa bila to i čudesna kopriva, lekovita biljka koju zaista poštujem i imam je zasadjenu pored kuće. U tom smislu je preporuka da se jede svež kvasac, jer je pun kompleksa vitamina B koji potpomaže rast kose i noktiju. I to jeste tako ali se meni nije baš jeo svež kvasac u tim količinama, imao sam neke predrasude. I svež kvasac zna da teško padne na stomak, posebno ako se jede-pije u kontinuitetu.

Sve u svemu, nekako sam zaboravio da imam proredjenu kosu i da ona postaje sve tanja. Prirodno jačanje kose sam zaboravio i pomirio se da će ona tako vremenom otpasti i pojaviti mi se ćela. Moj mladji brat je već mnogo ranije prošao kroz tu fazu, pa rekoh sebi, šta sad tu da se angažujem. Na kraju krajeva, ako mi to baš bude značilo, postoji i presadjivanje kose. Život ide dalje, šta sad da radimo.

Prirodno jačanje kose ishranom

Zaboravio sam ja tako na svoju kosu i pustio je da bude takva kakva jeste. Vidim da se još više tanji i da je sve redja, odnosno deluje redja, ali ništa ne preduzimam. Nije mi otpala, ali je sve tanja i krhkija. Ponekad i ubrzano otpada kada sam na nekoj dijeti. Zanimljivo, ali mi ne otpada dok sam na postu, već samo kada sam na dijeti.

I onda pre neki dan, odem ja kod frizera, nešto sam bio začupavio. I to mi se činilo da mi je dosta brzo porasla kosa od zadnjeg šišanja, sva je bila nekako raspevana. Frizer uze da me šiša i prvo što reče je bilo: „Ala imate gustu i jaku kosu.“

Slegnem ja ramenima i nasmešim se. Zaista mi je kosa gusta pozadi i sa strane, ali ne i napred. Ošišam se ja i odoh kući. Kad posle nekoliko dana dolazi mi majka u posetu, gleda me i komentariše: „Kako si uspeo da popraviš kosu? Sve su ti se rupe popunile napred, kosa ti je opet gusta. Dobro se sećam kakva ti je kosa bila prošle godine na moru, ovo je potpuno drugačije.“

Sad postadoh zbunjen. Pogledam se u ogledalo, i stvarno, kosa mi se popravila. A nisam ništa posebno radio.

Odmah sam pokušao da vidim šta je uzrok sa moje spontano prirodno jačanje kose. I došao sam do zaključaka, jer se oni slažu sa tim kada je kosa počela da mi raste bujnije i jače. Sve je zapravo počelo pre godinu dana kada sam kupio mini pekaru za hleb i počeo da pečem hleb. U to vreme sam spontano prestao da pijem gazirana pića kao što su Koka Kola i Švepd, a počeo sam da pijem ruski Kvas.

Crni integralni hleb koji spremam, a to je pravi integralni hleb od domaćeg brašna i bez dodataka, ima u sebi sve što treba kosi. Tu su i Cink i drugi mikroelementi, kao i kvasac i kompleks vitamina B. Tim pre što je integralni hleb koji spremam pun semenki koje takodje pomažu rast kose: bundeva, suncokret, lan, susam.

Pored crnog hleba još jedna namirnica mi se pokazala odličnom, a to je domaći majonez koji pravim od domaćih jaja i od hladno cedjenog ulja. Prvo, to jaje je živo sa svim dragocenostima koje jaje nosi u sebi, posebno za kosu, nije jaje u prahu od kojih prave u fabrikama majoneza, a i ulje je od sveže cedjenog suncokreta, koji je hladnim postupkom cedjen, pa ima puno vitamina A u sebi.

Uz to, ruski kvas je odlično piće koje ima u sebi dosta vitamina B i takodje pomaže rast kose. I inače, primetio sam od kada koristim domaći crni hleb i kvas da su mi prestala nadimanja, da mirnije spavam, da mi je koža boljeg kvaliteta i pokazalo se i kosa. Sasvim spontano mi je ishrana izazvala prirodno jačanje kose.

Tako, da moj savet za prirodno jačanje kose je da se popravi ishrana: crni integralni hleb koji sami spremate, domaći majonez, ruski kvas, koštunjavi plodovi kao orasi, lešnik, bademi, bareno povrće i maslinovo ulje.