ZA DLAKE NA GLAVI, A NE NA ČETKI

Opadanje kose kod žena nije tako retka pojava, ali zahvaljujući dugoj kosi, taj nedostatak žene lako mogu da prikriju. Sledi pet saveta pomoću kojih se na prirodan način može sprečiti gubitak kose ili pospešiti njen novi rast.

 

Žene mogu uspešno da se izbore sa gubitkom kose ako potraže pomoć u trenutku kada primete da se tako nešto već pojavljuje na njihovoj glavi.

opadanje kose kod žena

Kod žena, obično je prvi znak gubitka kose kada njihov razdeljak postaje širi ili kada rep koji vezuju postaje sve kraći. Na sreću, nema razloga da žene sve ovo mirno posmatraju dok je dlaka na glavi sve manje, a na češlju sve više.

Možemo nabrojati makar pet sasvim prirodnih tretmana koji se mogu uspešno boriti sa opadanjem kose kod žena.

Sok od crnog luka

Crni luk je veoma bogat sumporom, koji može da čuva dlake od lomljenja i pomogne kosi da ponovo brzo poraste. Sok napravljen od crnog luka može da isporuči neophodne hranljive materije do folikula dlake i da ih nahrani. Ova vrsta luka sadrži flavonoide koji su poznati po svojim protivupalnim svojstvima. Kao što je rečeno u jednom istraživanju, trebalo je da prođe oko šest nedelja kod većine ljudi da dožive ponovni rast kose nakon primene soka od crnog luka na vlasište (kožu temena), i to njegovim nanošenjem dva puta dnevno. Čak se i cirkulacija krvi u vlasištu temena može povećati masiranjem sokom ili sirovim crnim lukom.

Kapsaicin

Androgenska alopecija je naučni naziv za pojavu gubitka kose kod žena. To je genetski problem, tako da žena može naslediti ovu genetsku komponentu od svog oca ili majke. Nekoliko naučnih studija potvrdilo je da kapsaicin savršeno odgovara ljudima koji pate od gubitka kose. Kapsaicin je jedinjenje koje paprikama daje ljutinu. U većini ovih studija, u proseku od oko 5 meseci dolazi novi rast kose konzumacijom kapsaicina. Ovo naravno ne znači da bi žene sa problemom alopecije trebalo da jedu alevu papriku iz dana u dan, jer kapsaicin postoji i u tabletama kao suplement, pa je jedna pilula od 6 miligrama preporučena dnevna doza. Ipak, pre upuštanja u ovakav tretman potrebno je posavetovati se sa lekarom.

Zeleni čaj

Mnogo različitih antioksidanata prisutnih u zelenom čaju sposobni su da podrže rast kose. Androgeni hormon dihidrotestosteron (DHT) odgovoran je za gubitak kose kod muškaraca i žena, a zeleni čaj sadrži katehine koji su u stanju da ga blokiraju inhibicijom 5-alfa-reduktaze, koja pomaže metabolizaciji steroida kao što je DHT. Uz ponovni rast kose, zeleni čaj može da pomogne i u sprečavanju problema temena koje se pokazuje suvim ili sklonim perutanju. Prema jednoj studiji iz 2005. godine, zeleni čaj sadrži polifenole koji takođe igraju ulogu u prevenciji gubitka kose.

Najbolje od svega je da postoji nekoliko načina pomoću kojih zeleni čaj može biti od koristi za prevenciju gubitka i podsticanje rasta nove kose. Na primer, žene mogu pospešiti rast kose sveže skuvanim zelenim čajem, koji se ohladi, a nanese odmah nakon pranja kose. Skuvan zeleni čaj treba ostaviti da stoji najmanje 10 minuta na glavi, a onda se može isprati hladnom vodom. Ovo bi trebalo uraditi dva ili tri puta nedeljno tokom nekoliko meseci kako bi se postigli najbolji rezultati.

Osim ovoga, žene mogu ojačati sopstvene vlasi i tako što će piti 2-3 šolje zelenog čaja dnevno.

Korijander

Ova začinska biljka ne samo da može sprečiti ćelavost kod žena, već ona pomaže i u prevenciji sede kose i problema sa vlasištem. Za tretiranje gubitka kose, najbolje je ako se korijander primenjuje u obliku paste, mada i njen sok takođe može biti od koristi. Potrebno je iseckati sveže lišće korijandera, pomešati ih sa vodom i zatim dodati malo mlečnog namaza, kako bi nastala pasta. Ova pasta na bazi korijandera treba da se nanese na kožu glave i da se ostavi tako najmanje sat vremena, nakon čega se kosa može oprati.

Aromaterapija

Rezultati brojnih naučnih studija pokazuju da i aromaterapija može da bude korisna za žene koje pate od gubitka kose. Aromaterapija podrazumeva primenu eteričnih ulja na koži ili njihovog udisanja, bilo direktno ili prskanjem u vazduhu. U ovom smislu, naročito su dobra ulja kedrovine, lavande, ruzmarina i majčine dušice, dok se ulje grožđa i jojobe koristi kao pomoćno ulje za spravljanje mešavina. Smesu ovih ulja potrebno je umasirati direktno na kožu glave, što će ne samo pomoći u rešavanju problema gubitka kose, nego i poboljšati kvalitet vlasišta.