TRETMAN ZA OBOLJENJE BUBREGA

Rano lečenje bubrežne bolesti je od presudnog značaja za sprečavanje zatajenja bubrega. U terapiji mogu pomoći i određene lekovite biljke za svaki od tri najčešća tipa oboljenja ovog organa.

 

Bubrezi igraju vitalnu ulogu u fiziologiji čoveka, zbog čega bubrežne bolesti treba shvatiti veoma ozbiljno.

bubrežne bolesti

Ovi mali organi u obliku pasulja odgovorni su za uklanjanje otpadnih proizvoda i viška tečnosti iz tela. Takođe olakšavaju proizvodnju urina, regulišu nivo soli, kiseline i kalijuma u ​​organizmu i stvaraju hormone koji utiču na funkciju drugih organa.

Bubrezi su, međutim, skloni bolestima i oštećenjima. Na primer, hronična bolest bubrega, koja narušava njihov rad, može biti uzrokovana dijabetesom i hipertenzijom.

Visok šećer u krvi može oštetiti krvne sudove u bubrezima, dok visok krvni pritisak može da uzrokuje to da se arterije oko bubrega stvrdnu, suže ili oslabe. To dovodi do smanjenog snabdevanja krvi u bubrežnom tkivu. S tim u vezi, formiranje bubrežnog kamena (nefrolitijaza) povećava rizik od nastanka hroničnog oboljenja bubrega.

Rano lečenje bubrežne bolesti je od presudnog značaja za sprečavanje zatajenja ovog organa.

Bubrežna bolest u krajnjem stadijumu je tačka u kojoj bubrezi više ne funkcionišu i samo dijaliza ili transplantacija bubrega mogu održati pacijenta na životu. S druge strane, bubrezi takođe mogu naglo da prestanu da rade (akutno zatajenje bubrega) zbog srčanog udara, kontraindikacije lekova, nedovoljnog protoka krvi u organima ili mokraćnim putevima.

U nedavnoj studiji, istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Guru Jambhešvar u Indiji analizirali su različite lekovite biljke koje se koriste za lečenje ili rešavanje problema povezanih sa bubrezima. Tu spadaju nefrotoksičnost, dijabetička nefropatija i nefrolitijaza. Ovaj pregled objavljen je u magazinu The Journal of Phitopharmacology.

Sweden bitter oglas 900px

Biljke koje pomaže kod bubrežnih bolesti

Prema ovim istraživačima, hronična bolest bubrega postala je glavni uzrok invaliditeta širom sveta. Glavni bubrežni poremećaji nastaju usled dijabetesa, a jedna od njegovih dobro poznatih komplikacija je dijabetička nefropatija. Ova bolest se odnosi na oštećenja nastala u delu bubrega koji loše filtrira krv usled dijabetesa.

Nefrolitijaza nastaje usled prisustva organskih ostataka ugljenih hidrata, lipida i proteina i zasićenim kalcijum-oksalatom u bubrezima. U međuvremenu, nefrotoksičnost (toksičnost u bubrezima) predstavlja problem sa bubrezima koji često prouzrokuju lekovi, hemijske supstance ili otrovi iz okoline.

Prema brojnim studijama, određeno bilje je efikasno u lečenju ili rešavanju ovih problema povezanih sa bubrezima.

Ovo su najbolji prirodni lekovi za rešavanje nefrotoksičnosti:

  • Aloja vera (Aloe barbadensis)
  • Gujina trava (Silibum marianum)
  • Kres salata (Lepidium sativum)
  • Bundeva (Cucurbita pepo)
  • Pustinjski pamuk (Aerva javanica)

Za dijabetičku nefropatiju studije su otkrile sledeće lekovite biljke posebno efikasnim:

  • Beli luk (Allium sativum)
  • Ginko (Ginkgo biloba)
  • Kineski sladić (Glycyrrhiza uralensis)
  • Danšen (Salvia miltiorrhiza)
  • Američki ženšen (Panax quinquefolius)

Za nefrolitijazu, uobičajeni tradicionalni lekovi koji se koriste kao lečenje su:

  • Limun (Citrus Limon)
  • Suncokret (Helianthus annuus)
  • Moringa (Moringa oleifera)
  • Jasmin (Jasminum auriculatum)
  • Šipurak (Rosa canina)

Istraživači su primetili obilje biološki aktivnih hemijskih supstanci iz ovih biljaka koje su odgovorne za zaštitno i zaceljujuće dejstvo bubrega. Takođe, veruju da potencijal ovih lekovitih biljaka kao alternativnih ili komplementarnih lekova treba dalje istražiti kako bi se mogli formulisati u moćnim doznim formama i učiniti ih dostupnim ljudima širom sveta.