EGZOTIČNE VOĆKE IZ NAŠE BAŠTE

Prednost za gajenje južnog voća na našim prostorima je u tome što gajeći ih na svojim plantažama ili plastenicima znate da imate svežu namirnicu, bez pesticida, ubranu tik uz prozor vaše sobe. Evo koje to južno voće uspeva i kod nas na Balkanu!

 

Jer, nema ništa zdravije i lepše kada uberete voćku iz sopstvenog voćnjaka. Osim toga, prednost je u tome što gajenjem ovakvih vrsta voćki u našim krajevima izbegavate odomaćene vrste  štetočina i bolesti biljaka, koje bi mogle izazvati negativan uticaj na ove egzotične kulture.

Južno voće koje uspeva na Balkanu

Vrste južnog voća čiji je rod zabeležen na prostoru Balkana su:

  • citrus,
  • banana,
  • kivi,
  • smokva,
  • avokado.

Da bi ovo južno voće uspelo kod nas neophodno je uložiti mnogo truda, velike napore u održavanje, jer im je potrebno obezbediti uslove koje iste i zahtevaju, a naša klima im to jednostavno ne pruža…

Stoga, potrebno je obezbediti relativno visoke temperature, koje ne smeju pasti ispod nule, uz dosta svetlosti, kao i obilno zalivanje i prihranjivanje. Preporučljivo je da se gaje na manjim posedima ili u plastenicima.

Limun

Limun

Veliki je broj ljudi koji neguju i gaje drvo limuna. Da bi vaš limun bio najplodniji limun na ovim prostorima vrlo je bitna prehrana zemlje, isto tako kada berete plodove, ne smete ubrati više od četvrtine ploda odjednom, jer u tom slučaju može doći do toga da se ostali plodovi osuše i opadnu. Znamo da nema boljeg načina da se rashladite leti od ukusne limunade i svežeg voća, ali zdravlje vašeg stabla limuna je definitivno važnije. Takođe, nakon svakog branja, bitno je drvo zaliti velikom količinom vode. Limun se bere od maja do jeseni.

Banane

nane

Banane zahtevaju veliku negu, potrebno je brinuti o njoj, čuvati je preko zime od mraza, tako što ćete je umotavati slamom i plastičnim džakovima ili pak ložiti peć u plastenicima, kako biste je zaštitili, a kao nagradu za uložen trud dobićete i prve plodove banane koji su veoma zdravi. Temperatura zimi ne sme pasti ispod plus jedan.

Kivi

Kivi

Osetljiv na niske temperature, zimske mrazeve, kivi se najviše gaji u mediteranskim uslovima sa blagim zimama i toplim i vlažnim letima.

Međutim, uspešno se može gajiti i u kontinentalnim i umereno – kontinentalnim uslovima, kao i u ušuškanim mestima, bez vetra, gde se stvaraju posebni temperaturni uslovi. Da bi opstao, neophodno ga je štititi oblaganjem biljaka slamom ili nečim drugim i zaštiti deblo. Priprema zemljišta za ovu tropsku voćku je slična kao i u slučaju maline i kupine.

Smokva

Smokve

Iako osetljiva na niske temperature, ova suptropska voćka ušuškana negde u zaklonu, skoro svake godine može uspeti da se odbrani od mrazeva. Kada je reč o mladim posađenim sadnicama bitno ih je zaštiti od mraza obmotavanjem višeslojnim papirom ili slamom. Isto tako, vrlo bitno je stablo smokve i povremeno đubriti, kako mlada, tako i starija stabla.

Avokado

Avokado

Zimzeleno drvo, koje može narasti do 20 m visine. Bogat belančevinama, mastima, vlaknima, sam plod smatra se super – hranom, a nekada i afrodizijakom. Sam uzgoj avokada nije komplikovan, pa ga je lako uzgojiti u saksiji, jer u kućnim uslovima postoji sve što je potrebno za to. Ukoliko želite drvo avokada u svom dvorištu, potrebano je da ga zasadite na zaštićeno mesto, a u zimu da ga zaštiti od smrzavanja.

Pored navednih tropskih voćki koje su gajenjem dale rod, postoje uslovi i za još neke vrste egzotičnog voća kojima klima i područje Balkana odgovara:

  • guava,
  • hokaido tikve,
  • korejske dinje,
  • marakuja,
  • kivano,
  • indijanske banane,
  • stevija,
  • batat…

Kako se tropsko voće ponaša u saksiji?

Ovo egzotično voće može krasiti vašu baštu, ali i unutrašnjost vašeg doma. Ispravnom brgom i obezbeđenim neophodnim uslovima stablo vaše voćke u saksiji može dati sveže plodove.

  • Smokva

Ukoliko želite smokvu koja daje jestive plodove, onda potražite Brown Turkey smokvu, poznatu i pod nazivom Negro Largo. Biljka sa duguljastim listovima, koja oprašuje samu sebe može napredovati u zatvorenom prostoru. Da bi vas obradovala plodovima, morate je držati na jarkom svetlu, idealno bi bilo na severnu stranu i držite ih dalje od promaje.

  • Citrus

Za uzgoj limuna i limete odaberite Meyer limun ili Kaffir limetu. Stabla citrusa traže kiselo tlo, a vole i puno vlage u vazduhu, čak 50% i bitno je da imaju puno svetla.

  • Maslina

Najstarija maslina na svijetu Bar uvala maslina

U saksijama masline rastu sporo, do 15 cm godišnje. Kada dođe zimsko doba, drvo masline se čuvama u svetloj i hladnijoj verandi, ili u zastakljenoj hladnoj zimskoj bašti, ali temeratura ne sme da bude viša od 10 stepeni. Prilikom sadnje potrebna je termoplastična saksija, a koja je bar tri puta veća od korenovog sistema. Bitno je držati maslinu na svetlom mestu uz umereno zalivanje.

  • Patuljasti nar

Ovu biljku nije teško uzgojiti. Patuljasta vrsta ovog egzotičnog voća – Punica granatum var, idealnna je za uzgajanje u kući. Patuljastom naru je potrebno mnogo svetlosti i to, najbolje bi bilo, postaviti ga u južnom ili istočnom delu kuće. Idealno bi bilo da se  biljka zaštiti providnom folijom kako bi se stvorio efekat staklene bašte, uz pažljivo povremeno skidanje folije svakog dana, bar na kratko. Potrebno ga je redovno zalivati, ali ne i previše kako se ne bi uništili izdanci.

Južno voće, pored toga što predstavlja pravu poslasticu, naročito u ovim vrelim danima, ima i zaštitnu ulogu u organizmu predstavljajući pogodne izvore energije i veoma su značajni za ljudsko zdravlje, pogotovo kod kod posebnog plana ishrane. Mala energetska vrednost, visok sadržaj vode, znatan sadržaj ugljenih hidrata, malo proteina i masti, bogat izvor vitamina, čine ga idealnim izborom za užinu u bilo koje doba dana, jer ih možete pojesti bez i malo griže savesti, a utoliti potrebu za slatkim i pritom obradovati organizam unosom vitamina.