AUTOMOBILI SA BALKANA KOJI SU OBELEŽILI ISTORIJU

Oživljavanje automobilske industrije u SFRJ nakon Drugog svetskog rata je bio jedan od prioriteta za razvoj privrede. Glavni zadatak bio je osmisliti vozilo koje će motorizovati naciju i pokrenuti dalji ekonomski razvoj. Ovi automobili sa Balkana su poslužili upravo tome!

 

Od 50-ih godina 20. veka proizvedeno je više kultnih modela, koji su obeležili odrastanje više generacije vozača. Pogledajte koji su to pet najpopularnijih automobila koji su se proizvodili na Balkanu.

#5 Citroen DS

citroen DS ajkula - automobili sa balkana

Citroen je napravio istoriju kada je 1955. godine na Sajmu automobila u Parizu predstavio svoje tehnološko čudo – Citroen DS.

Model je bio toliko inovativan za svoje vreme, da su jedni smatrali da izgleda kao čudovište iz fantazije, dok su drugi bili oduševljeni do tada neviđenim dizajnom.

DS predstavlja najpopularniji Citroen automobil, model koji je potvrdio stav Francuza da isprobavaju nove stvari i pomeraju granice.

DS, ili kod nas popularna Ajkula zbog specifičnog izgleda prednjeg dela (za ljubomorne Žaba) sigurno nije bio najbrojniji automobil, ali je bio veoma poželjan.

Postao je pristupačan stanovnicima bišve Jugoslavije, nakon što je u Sloveniji ugovorena proizvodnja Citroen automobila. U Kopru je osnovana firma Cimos, a pored čuvenog DS-a, proizvodili su se modeli Dijana, AX, CX, BW, Ami, Viza i GS.

Kad već govorimo o Sloveniji, ne možemo da ne pomenemo i saradnju sa još jednim francuskim proizvođačem automobila – kompanijom Renault. Specifičan Renault 4 proizveden je u oko 577.000 primeraka u Novom Mestu.

#4 Golf

sivi Golf I - izgled čuvenog automobila sa Balkana

Pre nego što će se Bosna i Hercegovina postati čuvena po brojnim Golf automobilima, a budući vozači Golfa ponekad stereotipno okarakterisani kao Bosanci, ovde je vršena proizvodnja jednog drugog nemačkog proizvođača – NSU.

Iako je NSU imao veoma popularan model u to vreme – Prinz, preterano eksperimentisanje kompanije dovelo ih je do bankrota, kada su kupljeni od strane VW.

Na osnovu saradnje novog vlasnika i UNIS-a, nastao je TAS – Tvornica automobila Sarajevo.

U početku je TAS proizvodio čuvenu „Bubu”, da bi se od 1976. ovde proizvodio budući legendarni model Balkana – Golf.

Golf I se proizvodio od 1967. do 1985. godine, od kada je započeta proizvodnja druge generacije istorijskog modela. Ukupno je u Sarajevu proizvedeno oko 150.000 primeraka.

#3 Opel

Nemački proizvođač automobila Opel ostvario je saradnju sa fabrikom Livnica Kikinda krajem 70-ih godina prošlog veka. U okviru ove saradnje, u Kikindi je vršena proizvodnja metalnih odlivaka.

Tadašnji vlasnik Opel-a, američka kompanija General Motors, ostvaruje saradnju sa Livnicom, čime nastaje IDA – Industrija delova automobila.

Tako je u Kikindi počela proizvodnja Opel automobila, a sklapali su se modeli Kadet, Askona, Senator i Omega.

Kadet je usled svoje pouzdanosti i jeftine cene postao veoma popularan model u Srbiji. Za vreme trajanja saradnje, u Kikindi je sklopljeno oko 38.700 Opel automobila.

#2 Fića

fića žuta

Fića nije bio prvi automobil koji se proizvodio u kragujevačkoj fabrici automobila, prvi model

Zastava Auto proizvela je čak 923.487 automobila po uzoru na italijanski model 600 i 600D.

Proizvodnja je započeta 1956. godine, sa kupovinom licence, a ova saradnja će obeležiti istoriju srpske automobilske industrije. Fića je bio automobil koji je uspešno motorizovao naciju. Bio je jeftin, lagan i veoma jednostavan za popravku. Takođe, njegovi akumulatori cene nisku količinu zahteva za elekričnom energijiom.

Iako je bio namenjen za gradsku vožnju i uske italijanske ulice, to nije sprečilo naše vozače da sa celim porodicama i prtljagom na krovu odlaze na letovanja.

Popularnost fiće je dovela do povećane potrebe za infrastrukturom, pa je u to vreme izgrađen prvi auto-put na Balkanu koji se prostirao od Beograda do Niša.

#1 Kec

Zastava 101 je bez sumnje najbrojniji automobil na prostorima bivše Jugoslavije. Naročito ako uračunamo i krute Lada automobile koji su takođe zasnovane na modelu Fiat-a. Nećete ga danas videti na ulicama u velikom broju, ali je bio nezaobilazan od 70-ih, pa do kasnih 90-ih.

Model je proizveden na osnovu modela Fiat 128, i uz sitne kozmetičke izmene proizvodio se od 1971. pa sve do 2008. godine, kada je proizveden rekordni 1.273.532 primerak.

Iako je tokom godina bilo sitnih kozmetičkih izmena, kao i promena imena, u narodu je ostao poznat kao Kec ili Stojadin.

Bonus – Dačia

Iako kada pričamo o Balkanu uglavnom mislimo na zemlje bivše Jugoslavije, kada je reč o popularnim automobilima, ne možemo da zapostavimo naše komšije Rumune.

Dačia 1300 je bio rumunski ekvivalent fići, automobil koji je motorizovao naciju. Za skoro 35 godina proizvodnje, sa proizvodnih traka je izašlo ukupno 1.959.730 modela.

Za razliku od ostalih proizvođača sa liste, Rumuni su jedini koji uspešno proizvode automobile i dan danas. Od kada je Renault kupio kompaniju, lansiran je model Logan, koji je nadmašio uspeh legendarnog 1300.

Logan predstavlja moderni ekvivalent jednostavnih, jeftinih automobila, sa sasvim dobrim odnosom cene i kvaliteta.

Pročitajte još: Kako kupiti auto – saveti za kupovinu vozila