OPUŠTA MISLI, JAČA TELO

Topla mirisna kupka simbol je za opuštanje na kraju teškog radnog dana. Osim što opuštate misli, odlična je i za cirkulaciju, organizam i celo telo.

 

Kada dođu letnji dani, i temperature preko 40 stepeni, sigurno nam nije na pameti vruća kupka.

tople kupke

Privlačnije deluje kupanje u ledu, ili bar brzinsko hladno tuširanje. Međutim, naš organizam nije uvek u pravu kada traži nešto od nas. Ponekad moramo da delamo drugačije od onoga što nam zapravo prija, jer je zdravije.

Da li je hladan tuš odlično osveženje za vrele dane ili ga treba praktovati najčešće zimi? Tuširanje i kupka imaju dosta toga zajedničkog, ali znajte da ipak postoje evidentne razlike. One su pre svega jako bitne za naše zdravlje i ceo naš organizam.

Toplo – hladno

Kada su temperature previsoke, hlađenjem organizm (hladnim napitcima, tuširanjem hladnom vodom) organizam se rashlađuje. Kada napravimo veliku razliku između spoljne temperature i temperature našeg tela, ubrzo dolazi do prevelikog znojenja. A i jako je bitno znati kako pravilno hidrirati telo.

Da li ste znali da Rusi na +40 piju vreo čaj, a na -10 se kupaju napolju, ni manje ni više nego u snegu. Da nije duge istorije i svetskog zdravstvenog poretka, rekli bi smo da su samo ludi. Ovako, zaključujemo da su ipak i te kako normalni, i paze na sebe.

Zato Rusi, i drugi narodi naravno, praktikuju taj običaj. Lakše podnose zimu i leto jer prilagođavaju temperaturu svog organizma spoljnim uslovima.

Dakle, vruća kupka nije namenjena samo za zimu, već se slobodno možete opustiti i leti.

Za razbuđivanje

Rezultati istraživanja pokazuju da hladan tuš pomaže da se razbudimo, a vruća kupka da živimo duže. Pogodnosti za zdravlje ako priuštimo toplu kupku s vremena na vreme su velike. I te kako! Možda će vas iznenaditi kakve sve benefite ima!

Povećava otpornost krvnih sudova

Topla voda izuzetno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. U vrućoj kupki povećava se temperatura srca, kao i brzina otkucaja.

Uranjanjem u vruću vodu dolazi do povišenja temperature tela i do ubrzanog protoka krvi. Ovi “efekti” slični su onima koji se dešavaju tokom vežbanja, a to izuzetno dobro deluje na krvni sistem.

Međutim, ne zavaravajte se da pomaže u mršavljenju. Vruća kupka neće skinuti kilažu, niti istopiti masne naslage. Za to je ipak potrebna vežba, a prijatna i topla voda podstiču cirkulaciju.

Mada, sa druge strane može vam pomoći da izgubite višak kalorija. Jedno zanimljivo istraživanje je pokazalo da sat vremena provedenih u kadi vruće vode sagoreva oko 130 kalorija iz vašeg organizma. Što je otprilike kao da ste pešačili pola sata.

Opušta mišiće

Deluje opuštajuće na celu kožu, i koža je najhidriranija baš kada zaronite u kadu. Osim toga, mišići su opušteni. Ukoliko imate bolove ili ukočenost tela, topla voda i vruća kupka će sigurno pomoći u opuštanju. Osim toga, stres se smanjuje kada je telo opušteno, pa je i to dobra strana.

Medicinski je dokazano da vruća kupka snižava pritisak i nivo šećera u krvi. Toplota povećava protok krv,i jer telo pokušava da se ohladi. Povećanjem protoka krvi povećava se nivo šećera koji koriste mišići, pa se na taj način smanjuje količina krvi.

Za potpuniji ugođaj u vodu se mogu dodati mirišljavi dodaci koji opuštaju čula.

Pored tooga što je koža čista, biće vam i pore dubinski očišćene. Ne samo da ćete skinuti svu prljavštinu sa tela, već ćete izbaciti i prljavštinu koja se zavukla duboko u pore, što tuširanjem ne bi mogli.

topla kupka 1

Previše vruće – previše loše?

Kao što ste već pročitali, nije zdravo naglo menjati temperaturu tela u odnosu na spoljašnju temperaturu. Zato lekari ne preporučuju vruću kupku kada je zima i kada su dani hladniji.

Prilikom potalanja u vrelu kadu iz spoljašnje hladne sredine, može doći do naglog pada pritiska, što predstavlja stres za srce. Zato se preporučuje da pre ulaska u vruću kupku zagrejete telo.

Rekli smo da je vruća kupka dobra i za kožu, tj da sva prljavština izlazi napolje. Ali gde? Da, ona ostaje u toj vodi u kojoj se nalazimo. Sva prljavština sa naše kože ostaje tu, što svakako nije baš najprijatniji prizor.

Zato se preporučuje tuširanje nakon kupke, kako bi dodatno oprali, osvežili našu kožu i napravili je zaista čistom. Pogotovo treba izbegavati vruće kupke u hotelima i apartmanima, jer nikada niste sigurni koliko (i da li je) kada dobro očišćena.

Problemi sa venama i tople kupke

Ukoliko imate proširene vene budite veoma oprezni. Možete li sebi pruštiti zadovoljstvo vruće kupke s vremena na vreme, ali to se ne preporučuje ukoliko su vaši kapilari jako ispucali ili su patite od tromboze.

Proširene vene su bolest svih životnih doba i često daju komplikacije koje nekada mogu dovesti do ozbiljnih problema. Može doći do smanjene radne sposobnosti, zbog bolova u nogama, ili čak i do invalidnosti. U ozbiljnijim slučajevima, i ukoliko se ne leče na vreme, dolazi i do ozbiljnog krvarenja i rana.

Nažalost, trebalo bi da ih izbegavate. Evo i zašto. Kada topla sredina vrši direktan uticaj na naše vene, dolazi do njihovog opuštanja i oticanja unutar krvnog suda. To znači da se vene “naduvaju” i u spoljašnosti imate izgled ispupčenih vena.

Osim toga, pri većoj toploti dolazi i do oticanja nogu i pucanja sitnih kapilara.

Iako treba da izbegavate vruću kupku, ne treba da izbegavate balzame za vene koji vam mogu pomoći da ih se rešite brzo i lako. Alpski balzam za vene je od izuzetne koristi, jer se pre svega može koristiti i preventivno. Takođe, smanjuje bol u nogama i poboljšava cirkulaciju. U ponudi su i razni drugi gelovi i kreme, poput Reave-P gela, Venoklara, Venogela, Hederavita gela za vene…

Balans je ključ rešenja

Rešenje nije izbegavati zauvek vruću kupku, ali ni pruštiti je svakoga dana. Ukoliko ste imali stvarno težak dan i želite da se opustite, moźete napraviti sebi toplu kupku.

Nije isključivo ni da ako imate proširene vene, ili nizak krvni pritisak morate zauvek da se zadovoljite tuširanjem. Ključ je u umerenosti i nepreterivanju.

Opšte je poznat, i jedan od najstarijih narodnih lekova, kupka za povišenu temperaturu pogotovu kod dece. Ukoliko dete, ili vi imate povišenu telesnu temperaturu, slobodno napravite sebi toplu kupku.

Ukoliko vam je i dalje hladno, slobodno dolivajte toplu vodu. Toplota se najlakše oslobađa iz jedne tečne sredine (krvi) u drugu toplu sredinu (vodu). U ovim slučajevima tuširanje nije najidealnije rešenje, bez obzira koliko vam bolje deluje.

Još jedna dobra stvar, što se tiče dece (a i odraslih) je ta što u kupku možete dodati malo maslinovog ili kokosovog ulja. Koža će ostati mekana i nežna bez upotrebe hemijskih proizvoda. Bitno je i da nadomestite količinu ulja na svojoj koži koju gubite pri potapanja u kadu.

Tuširanje mlakom vodom je bolje rešenje kada je suva koža u pitanju jer se koža tako izlaže manjoj količini vode. Na taj način sprečava se da gornji sloj kože izgubi svoja prirodna ulja.

Ukoliko ste više za kupku, poslušajte savet stručnjaka. Preporučuje se da u tiploj kupki ostanete izmedju 10 i 15 minuta. U tom vremenskom rasponu dovoljno ćete hidrirati vašu kožu i nećete isušiti kožu.

Koliko često treba priuštiti sebi kupku, a koliko često se treba tuširati

I na jedno i na drugi pitanje odgovor bi bio – ne previše.

Tuširanje jednom dnevno sasvim je u redu, mada stručnjaci preporučuju tuširanje i na 2 do 3 dana. S obzirom na kompletnu ali i intimnu higijenu, ovaj savet ne bi bio koristan u praksi.

U prilog tome govori činjenjca da dermatolozi bebama i deci preporučuju tuširanje / kupanje svakoga dana.

topla kupka 2

Za raspoloženje

Tuširanje i topla voda popravljaju raspoloženje i ubrzavaju cirkulaciju. Smatra se da kratko tuširanje podstiče proizvodnju endorfina koji je odgovoran za raspoloženje. Mada, ne treba zanemariti činjenicu da i topla opuštajuća kupka i te kako može da popravi raspoloženje i opusti nas.

Usporava starenje

Dermatolozi čak tvrde da kupka utiče, tj odlaže starenje. Smanjuje nivo kortizone (hormona stresa) u vašem telu, koji može biti odgovoran za prerano starenje.

Takođe, isti efekat se dešava i ako u toplu kupku stavite malo ulja lavande, koje je takođe dobro protiv starenja. a ima i mnoge druge pogodnosti.

Na kraju, topla i vruća kupka ima svoje prednosti ali i mane. Kao što ste i sami videli, ključ je u umerenosti i balansu. Svakodnevno tuširanje važno je iz higijenskih razloga ali i kao najbrži način razbuđivanja ujutru, ali topla kupka pomaže kod odmora i opuštanja tela i mišića.