BORBA PROTIV VEČITOG NEPRIJATELJA

Na prevenciji da do bora uopšte ne dođe, potrebno je da radite stalno. Samu borbu sa borama potrebno je da povedete na vreme, a to je onda kada uočite prve promene na licu.

 

Bore – večiti neprijatelj, prvenstveno žena, a i muškarci ih ne vole preterano. Ne znate tačan trenutak kada su se pojavile, samo ste zapazili da su tu. Tu i tamo poneka bora nije znak za uzbunu, ali šta onda kada ih ima više?

sa borama

Niko ne ostane ravnodušan kada uoči posledice starenja na licu. Kako starenje ne možemo da sprečimo, jer vreme svakako prolazi, ono što možemo je da radimo na njihovoj prevenciji i uklanjanju. Mnogo metoda za njihovu eliminaciju sa lica ima, a samo neke od njih su stvarno delotvorne.

Najpre odgovorite sebi, da li želite da ih skroz uklonite ili samo ublažite. Od toga će prvenstveno zavisiti izbor metode. Kako ih danas ima stvarno mnogo, od toga da idete pod nož za brzo uklanjanje, do kozmetičkih preparata sa nešto sporijim rezultatima. Kako većina nas želi odlične, a isto tako bezbolne rezultate, dobro informisanje o svim mogućim opcijama je prvi korak da biste ih savladali.

Kreme za lice ublažavaju bore

Svakodnevna nega kremama bogatog sastava je najbezbolniji put ka lepom izgledu lica. Pravilno negovana koža se prepoznaje i dosta razlikuje od kože koja to nije. Dovoljna količina vlažnosti i hranjivih materija putem kreme za lice, pravi je vodič ka ublažavanju postojećih bora i vraćanja sjaja koži od ranije. Neka krema za lice koju koristite obavezno sadrži hijaluronsku kiselinu, koenzim Q 10, retinol, vitamine E, C i B i mnoštvo mineralnih materija.

Najjednostavnije i najpraktičnije rešenje su kreme obogaćene hijaluronom, sa nešto sporijim rezultatima, ali ne možemo reći da su zanemarljivi. One svakako zahtevaju upornost i doslednost u mazanju, ali ako budete redovni, do značajnih rezultata ćete svakako doći. Bar dva puta dnevno, ujutru i uveče, ritual je koji bi trebalo da ispoštujete. Kada imate svoju rutinu u nezi lica i vodite računa o svojoj koži, ovo vam neće pasti naročito teško. Potrebno je samo da odaberete pravi preparat za svoj tip kože.

Po sličnom principu funkcioniše i mezoterapija. Vitamini, minerali i antioksidanti neophodni za pravilan rad kože se ubrizgavaju putem injekcija u deo kože pod nazivom mezoderm. Otuda i potiče naziv ovog tretmana lica. Mezoterapija je prirodno osvežavanje kože sa diskretnim efektima. Cilj tretmana je aktivacija prirodnih mehanizama kože kao što su elastin i kolagen na ponovnu aktivaciju i bolje funkcionisanje. Gotovo da niko neće primetiti da ste nešto radili sa licem, a prolepšali ste se.

Uklanjanje bora botoksom

Za sve one koji nemaju mnogo strpljenja, postoje i mnogo brzi načini za uklanjanje bora. Ako do sada niste čuli, bore se mogu ispeglati. Izuzetno efikasna tehnika za uklanjanje bora – botoks, ne gubi na svojoj popularnosti. Razlog tome je što su rezultati vrlo postojani i mogu se obaviti neograničen broj puta. Tretman nije bolan, već samo pomalo neprijatan. Što je jako važno, za vrlo kratko vreme, dobićete odlične rezultate. Obrisaćete postojeće bore, a one u nastajanju ublažiti.

Kako rade injekcije botoksa? One privremeno blokiraju mišić koji je preterano aktivan i sprečavaju njegovo pomeranje, a samim tim i pokrete lica koji dovode do bora. Rezultat je fina, zategnuta koža bez neravnina. Baš ono što i očekujemo od revolucionarnog tretmana za uklanjanje bora. Manjkavost i ovog tretmana je što na tretman botoksom morate ići često, na svakih godinu, do godinu i po dana. Botoks je potrošan materijal, pa će polako gubiti svoje početno puno dejstvo.

Neki smatraju da je mana i to što lice dobija drugačiji izgled, malo manje prirodan. Do toga dolazi ako ubacite malo više botoksa nego što vam je potrebno, pa mišić izgubi svoju prirodnu pokretljivost. O ovakvim posledicama uglavnom možete da razmišljate nakon nestručno izvedenih tretmana, što nije tema današnjeg teksta.

Popunjavanje lica hijaluronskim filerima

Ako ste nestrpljivi, postoji podjednako brza tehnika popunjavanja bora. Čuli ste do sada za hijaluronske filere, potpuno bezbednu metodu za ublažavanje bora. Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u našoj koži, za koju možemo reći, da je sasvim sigurno odgovorna za mladalački izgled. Sa njenim nestajanjem iz organizma suočavamo se krajem dvadesetih godina, jer se rezerve polako, ali sigurno troše.

Već oko tridesete godine primetićete njen nedostatak u telu. Nadoknađivanjem izgubljenih zaliha u koži putem injekcija hijaluronskih filera, brišete postojeće bore i pomažete koži da se i ubuduće izbori sa njihovom pojavom. Nadoknađujete koži ono što sama vremenom gubi. Zvuči idealno?

Nije sve tako bajno. Jedna od mana ovog tretmana je što su rezultati kratkog veka. Ovako uneta hijaluronska kiselina se još brže troši, pa već za nekih šest meseci do godinu dana, koža se vraća na staro. Biće potrebno da ponovite tretman kako biste zadržali iste rezultate. Izgleda kao začarani krug? Ovo ne predstavlja problem onima koji nemaju strah od igle, a žele po svaku cenu dobar izgled. Tu je uvek i materijalna strana, jer tretmani nisu jeftini, a potrebno ih je ponavljati relativno često.

bore hijaluron

Lipofiling lica za brisanje bora

Liposkulptura ili popularni lipofiling lica je još jedan od tretmana na koji možete ići ako želite da uklonite bore. Podmlađivanje lica svojim masnim tkivom ili drugačije liposkulptura, ima sa punim pravom, svoje mesto u estetskoj hirurgiji. Mnogi svoje poverenje poklanjaju ovom tretmanu iz razloga što je mogućnost infekcije svedena na minimum. Ipak, i ovo je jedan estetski zahvat, pa izvesni rizici postoje. Uostalom, da li odabrati baš ovu metodu zavisiće prvenstveno od stanja vašeg lica.

Popunjavanje bora na ovaj način, može biti jedan od načina da dođete do ravne, zategnute i glatke kože. Za ovaj tretman se odlučuju žene koje već imaju izražene bore oko očiju i usana. Ovde treba biti oprezan, jer je liposkulptura lica vid operacije. Imaćete mali rez na koži preko koga se ubacuju vaše sopstvene masne ćelije. Izvesni rizici postoje, pa razmislite da li bi trebalo da se podvrgavate ovom tretmanu ako niste odličnog zdravstvenog stanja. Najbolje kandidatkinje za podmlađivanje masnim ćelijama ili lipofiling lica su starosti od trideset do četrdeset godina.

Manje agresivne metode za uklanjanje bora

Laserko ublažavanje bora ne zaostaje za drugim metodama namenjenim ženama koje bi da imaju lepu i glatku kožu. Ova metoda nije agresivna prema vašoj koži, pošto lasersko uklanjanje bora ne spada u hiruški tretman. Stručnjaci ovu metodu zovu tretmanom skupljanja bora. Za bolje i upečatljive rezultate, potrebno je da odradite nešto više tretmana, ali promene ćete primetiti odmah nakon prvog susreta sa popularnim plasma laserom.

Možda do sada niste čuli za 3D mezonite, ali kada se malo bolje upoznate sa ovim tretmanom, otvoriće se kao još jedna od opcija za uklanjanje bora i generalno zatezanje lica. Za one koji žele da zategnu čitavo lice, 3D mezoniti su pravi izbor. Ovaj tretman podrazumeva postavljanje 3D niti koje se stapaju sa kožom i odmah započinju proces proizvodnje kolagena u koži.

Kolagen je najzastupljenija belančevina u telu, a pretpostavljate, najviše ga ima u koži. Zajedno sa elastinom, odgovoran je za zategnutost kože čitavog lica i tela. Njegove rezerve u organizmu se već početkom tridesetih godina smanjuju, pa tada počinje i pojava prvih nepravilnosti na koži. 3D mezoniti su odlično rešenje ako želite prirodne, nenapadne rezultate. Međutim, to nije jedini način da povećate proizvodnju kolagena u koži.

Prirodnim putem do zategnute kože

Na našem tržištu ima i prirodnih krema koji povećavaju količinu ovih dragocenih belančevina u telu. Ne podcenjujte moći prirodne kozmetike, jer je podjednako delotvorna kao i kupovna, samo bez štetnih aditiva. Činjenica je da baš iz ovog razloga raste interesovanje za prirodne preparate.

Odgovor na pitanje, kako usporiti starenje prirodnim putem, nije više nepoznat. Ako nemate vremena za domaće, ručno pravljene kreme i ceđena ulja, potražite ih u obližnjoj apoteci, zdravoj hrani ili on- line. Na tržištu je sve više prirodnih preparata. Logično je da sa povećanom potražnjom, uporedo i proizvodnja prirodnih preparata raste. Ruža i njeni proizvodi su samo neki od cenjenijh kada je borba protiv bora u pitanju.Zdravlje je ipak na prvom mestu, pa mislite o tome i kada je izbor kozmetike u pitanju.

Sa tim u vezi, zdrav način života, doneće vam i lepši izgled. Osobe koje vode računa o sebi, a pod tim podrazumevamo da imaju adekvatnu ishranu, redovan san, bave se sportom i izbegavaju stres, izgledaju mlađe. Kako ispuniti baš sve ove kriterijume?

Ishrana igra veliku ulogu kada je stanje u kome se nalazi koža u pitanju, pa se pobrinite da joj i ovim putem obezbedite neophodne sastojke. Dovoljne količine svežeg voća i povrća, mlečnih proizvoda, mesa i ribe, podmiriće potrebe vašeg organizma. Ako to jednostavno nije moguće, postoje specijalni suplementi za kožu koji mogu biti od pomoći. Oni su baš prilagođeni potrebama kože. Možete ih iskoristiti u slučaju da znate da patite od neke avitaminoze vezane za kožu lica.

Nije samo ishrana odgovorna za izgled lica. Količina tečnosti koju unosimo, kao i njen kvalitet, doprinose zdravlju kože i očuvanju njenih vitalnih funkcija. Gazirani sokovi, previše kofeina i alkohol dovode do brže dehidrtacije organizma i generalno kože lica i tela, pa samim tim i do produbljivanja bora. Nasuprot tome, voda i neki čajevi mogu pomoći da koža nadoknadi izgubljenu vlažnost. To će joj pomoći da izgleda svežije, zategnutije i odmornije.

Brz tempo života utiče na ljude i malo je onih koji nisu pod stresom, ali to sa sobom ima posledice i na koži. Naučno je dokazano da ćete brže stariti ako lučite veće količine hormona stresa. Kortizol i adrenalin ostavljaju tragove i na koži. Od saveta da prihvatite nepromenljivo i da se jednostavno opustite, nećete imati mnogo koristi. Potrebno je da preduzmete konkretne korake u borbi sa nervozom i napetošću, kao što su joga, meditacija ili bar svesno disanje.

joga meditacija bore

Bolje je sprečiti, nego lečiti

Na prevenciji da do bora uopšte ne dođe, potrebno je da radite stalno. Samu borbu sa borama potrebno je da povedete na vreme, a to je onda kada uočite prve promene na licu. Problem se rešava dok je manji, pa i u ovom slučaju ispoštujte ovo pravilo. Svakako je lakše eliminisati neku malu nepravilnost, a ne potpuno smežuranu kožu. Dubina bore je jedan od faktora koji treba da ispratite. Pliće bore su lakše za uklanjanje, nego duboke promene na koži.

Kako god da izgledaju, uz pomoć pravog estetskog hirurga i kozmetičara, uklanjanje postojećih bora nije nedostižan cilj. Koju god od ovih metoda da odaberete, primetićete promene. Poželjno je da isprobate više tehnika, pa tek da odlučite šta vam prija. Vezivanje za samo jednu tehniku, nije od pomoći. Najbolje rezultate daje kombinacija više metoda. Šta god da odaberete, ne zaboravite i na negu koju obavljate kod kuće. U njoj je tajna očuvane kože lica.