„WHEY PROTEIN“ KORISTI

Osim za izgradnju muskulature, protein surutke deluje kao inhibitor mnogih zdravstvenih stanja, poput bolesti kardiovaskularnog i probavnog sistema.

 

Protein surutke je popularni dodatak ishrani (suplement). Široko korišćen zbog svoje prednosti u izgradnji mišića, protein surutke (whey protein) može biti koristan i u drugim zdravstvenim situacijama.

protein surutke

„Whey protein“ je bogat kalijumom, koji može pomoći u oslobađanju viška soli i vode iz tela, a da ne izazove mineralnu neravnotežu, za razliku od hemijskih diuretika koji to mogu da izazovu. Surutka pomaže izbacivanju toksina, što pomaže celom organizmnu da efikasnije deluje.

Osim značajnih zdravstvenih prednosti, dodatak ishrani „whey protein“ nema štetnih nuspojava. On je dostupan u obliku praha koji se lako meša s vodom, mlekom, smutijem, šejkom…

Može se navesti barem šest značajnih zdravstvenih prednosti konzumiranja proteina surutke.

1. Pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska

Milioni ljudi širom sveta pate od visokog krvnog pritiska ili hipertenzije. Studije su otkrile da protein surutke može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, što zauzvrat pomaže smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti. Studije su takođe otkrile da protein iz surutke može da doprinese smanjenju srčanih udara.

2. Promoviše zdravlje kardiovaskularnog sistema

Studije sugerišu da „whey protein“ može inhibirati enzime koji pretvaraju angiotenzin onako kako to rade antihipertenzivni lekovi. Štaviše, otkriveno je da konzumiranje proteina surutke ne proizvodi neželjene sporedne efekte, za razliku od farmaceutskih lekova.

Istraživači su takođe otkrili da protein surutke može pomoći smanjenju nivoa triglicerida i lošeg (LDL) holesterola, kao i povećanju nivoa dobrog ili HDL holesterola, što je sveukupno dobro za kardiovaskularno zdravlje.

3. Pomaže u zaštiti od raka prostate

Stručnjaci za ishranu sa državnog Univerziteta Ohajo otkrili su da ljudske ćelije prostate tretirane proteinima surutke pokazuju povećani nivo glutationa, antioksidanta koji suzbija slobodne radikale koji izazivaju rak. Nakupljanje slobodnih radikala u telu povezano je i sa mnogim drugim hroničnim bolestima, poput dijabetesa i srčanih bolesti. Što je viši nivo glutationa u telu, niži je rizik od nastanka upale i određenih bolesti.

4. Promoviše zdravlje probavnog sistema

Digestivni problemi poput sindroma iritabilnog creva, ulceroznog kolitisa, celijakije, dijareje i zatvora su u porastu kao posledica standardno loše ishrane ljudi. Konzumiranje proteina surutke, zajedno sa fermentisanim namirnicama, može pomoći u održavanju korisnih bakterija, što pomaže u regulisanju probavne funkcije, kao i smanjenju nadimanja. „Whey protein“ takođe sadrži mlečnu kiselinu koja pomaže održavanju optimalnih crevnih funkcija.

5. Promoviše zdravlje bešike

Protein surutke pomaže u podsticaju mokrenja, što je važna telesna funkcija za uklanjanje otpadnih proizvoda i toksina u telu. Ovaj efekat čišćenja pomaže u lečenju i sprečavanju infekcije mokraćne bešike, pa čak i raka mokraćne bešike, koji se nalazi na 10. mestu u svetu po učestalosti.

6. Podržava zdravu funkciju bubrega

Previše soli u organizmu može dovesti do toga da telesna tkiva zadržavaju tečnost, što može prouzrokovati edem u nogama, gležnjevima, prstima, kapcima i unutrašnjim organima. Osteoartritis, reuma, ekcemi i bubrežni problemi mogu se javiti i zbog viška uree i drugih toksina ili otpadnih produkata u telu.