Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka Zdravlje

Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje

Dr Milena Šćepanović

 

HEMOROIDI I UVEĆANJE ŠULJEVA

Šta su to hemoroidi, kako nastaju i kako se leče šuljevi. Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi – uvećanje, otok, bol, svrab krvavljenje i krv u stolici

 

Pregled hemoroida - Hemoroidi dijagnoza, stadijumi, lečenje
Pregled i lečenje hemoroida nekada

Još je Hipokrat lečio hemoroide u antičko vreme, ali zbog današnjeg načina života i ishrane, hemoroidi se smatraju savremenom bolešću. Broj osoba sa hemoroidalnim tegobama je u porastu. Predpostavlja se da oko 70% osoba starosti preko 30 godina ima neki od simptoma hemoroidalne bolesti. Možemo reći da skoro svaka četvrta odrasla osoba boluje od ove bolesti.

Hemoroidi predstavljaju  bolest samo kada daju simptome. Inače, hemoroidi predstavljaju normalnu anatomsku strukturu i, ispunjeni krvlju, imaju svoju funkciju u očuvanju kontinencije (zadržavanju gasova i tečne stolice). Takođe, tokom pražnjenja, prilikom napinjanja, pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog (čmarnog) kanala time ga štiteći od mehaničkih povreda. Anatomski njih čine arteriovenske anastomoze (komunikacije arteriola i venula).

Endogeni (unutrašnji-iz samog organizma) razlog nastanka bolesti nalazi se u hiperplaziji (povećanju) unutrašnjeg venskog spleta i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Zatvor, dugo sedenje u toaletu i gojaznost su faktori koji doprinose pojavi bolesti. Pojavi hemoroidalnih tegoba doprinose i nasledni faktori, ishrana, zanimanje, klima, psihički problemi, endokrine (hormonske) promene, neki lekovi, infekcije, trudnoća, slaba fizička aktivnost, zatvor, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa).

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su svrab, bol, krvarenje i ispadanje.

Prema težini tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja:

I STADIJUMhemoroidi ponekad krvare i svrbe. Ne mogu se dijagnostikovati bez anoskopskog (endoskopskog ) pregleda odgovarajućim instrumentom.  Krvarenje je u vidu svetlo crvene krvi iz anusa, obično na kraju stolice koja može biti i poprskana svežom krvlju. Krvarenje može biti i na početku i u toku pražnjenja a ponekad može biti i u tankom mlazu.

II STADIJUM – hemoroidi krvare i postoji manji prolaps čvorova (ispadanje hemoroida) ali on spontano nestaje. Za njihovu dijagnostiku je takođe neophodan anoskopski pregled čmara, tj oni se ne mogu napipati pri digitorektalnom pregledu.  Ponekad hronično krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije (malokrvnosti).

III STADIJUM – hemoroidi prolabiraju, ispadaju, i za njihovo vraćanje je potrebna manuelna pomoć, ili se oni spontano povuku  tek u toku spavanja. I oni krvare.

IV STADIJUM – predstavlja poslednji i jako bolan stadijum bolesti. Hemoroidalni čvorovi su stalno prolabirani (van čmarnog kanala), a zbog izraženog venskog zastoja (edema i tromboze) ne mogu se vratiti.

Krema za hemoroide BioHemor

Konsultacije, specijalistički pregled hemoroida i proktološka intervencije – mogućnost da vas direktno pregleda i izvrši intervenciju na hemoroidima Dr Milena Šćepanović, može se ostvariti i zakazati u domovima zdravlja članicama Medigroup putem telefona 011 40 40 100 ili putem sajta www.medigroup.rs

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi. Granicu izmedju njih čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice. Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad ove linije. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod zupčaste linije, u analnom kanalu, ispod tanke analne kože koja je bogata nervnim završecima.

HEMOROIDI - Unutrasnji i spoljasnji hemoroidi
Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi su najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa, ali, uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti anorektuma (završnog dela debelog creva).  Zbog toga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, treba uraditi digitorektalni pregled i rektoskopiju (endoskopski pregled), a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopiju (endoskopski pregled debelog creva aparatom sa optikom).

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana        (suva hrana, začinjena hrana, manji unos žitarica). Najčešći simptom je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze. Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože anoderma. Tromboza obično nastaje posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu postojati nezavisno od unutrašnjih hemoroida. Bolovi su najjači kada se tromb stvara i postepeno prolaze kako se edem smanjuje. Može doći do spontane rupture (pucanja) vene sa izbacivanjem tromba, što je praćeno krvarenjem. Ukoliko ne dolazi do spontanog povlačenja tromboze, može se uraditi hirurška evakuacija tromba i ekscizija čvora. Po povlačenju otečenih hemoroida zaostaju kožni nabori koji predstavljaju samo estetski problem.

Hemoroidi ne zahtevaju lečenje sve dok ne daju tegobe. Različiti su i mnogobrojni načini lečenja. U početku treba uvek konzervativno lečiti hemoroide, a operaciju rezervisati samo za teže slučajeve i one koji ne reaguju na konzervativno lečenje. Pre svega treba obezbediti redovnu i meku stolicu (odgovarajućom ishranom  sa dosta tečnosti, voća i povrća, mekinja, i laksativima ). Treba izbegavati suvu hranu, mesne prerađevine, masnu hranu, začine, biber, sirće, senf, ljutu hranu. Primena masti i čepića ne leči bolest, ali olakšava tegobe.

I i II stadijum bolesti se leče sklerozacijom, koja je najstarija metoda, a podrazumeva ubrizgavanje 5% rastvora Fenola submukozno. Vrlo je uspešna u zaustavljanju krvarenja iz hemoroida. Druga, novija metoda, posebno efikasna za hemoroide koji prolabiraju, je postavljanje elastičnih ligatura po Baronu. U jednoj seansi se podvezuje do tri čvora. Čvor nekrotiše i u roku od 7-10 dana sam otpada. Sledeći čvor se podvezuje za oko mesec dana.

III stadijum se leči kombinacijom navedenih metoda i antihemoroidalnih lekova i supozitorija (čepića).

IV stadijum se leči operacijom. Za olakšanje akutnih tegoba mogu pomoći tople, mlake, kupke i oblozi od kamilice ili Rivanola. Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. U najširoj upotrebi je hemoroidektiomija po metodi Miligan-Morgan. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova, pa ono što mnogi nazivaju recidivom (ponovnom pojavom ) bolesti, nije to u pravom smislu reči. Naime, preostali čvorovi mogu posle nekog vremena, najčešće posle više godina, da daju tegobe.

BioHemor kapi za hemoroide

Brojne su druge metode lečenja, sa promenljivim rezultatima; laser koagulacija, ligasure hemoroidektomija, doplerski navođeno podvezivanje arterije (THD), koagulacija radio talasima, staplerska hemoroidektomija. Sve ove metode imaju dobre rezultate kada su dobro indikovane i pravilno izvedene.

Većina osoba sa krvarenjem ili bolovima u čmaru, iz raznih razloga, ne odlazi na pregled lekaru, već ¨ na svoju ruku¨ uzima razne preparate za lečenje hemoroida. U većini slučajeva navedene tegobe jesu izazvane hemoroidima, i lečenje je kako kad uspešno, ali ima bolesti koje daju slične tegobe, ali je njihova priroda i lečenje drugačije. To su pre svega analne fisure (ragade), abscesi (čirevi), perianalne fistule, kondilomi, ekcemi.  Posebno treba misliti na sve učestalije karcinome debelog creva, koji mogu dati slične tegobe, pa se sa pravovremenim lečenjem može zakasniti. Najveća je greška pripisivati navedene tegobe hemoroidima a bez prethodnog pregleda.

NE  LEČITI SE SAMOINICIJATIVNO BEZ PRETHODNO ADEKVATNO POSTAVLJENE DIJAGNOZE!

Naručite BioHemor kapi i kremu za hemoroide pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065 970 7777

E mail za naručivanje:  prodajanadar@gmail.com

. . .

3D Animacija – Operacija hemoroida

httpv://www.youtube.com/watch?v=fQ18G5WIo-0&feature=channel_video_title

661 komentara

 • Postovanje, prije 2 sedmice primjetio sam izrazlinu na pocetku analnog otvora, bolnu bez krvarenja u pocetku. Poslije dva dana bol je trajala i pojavile su se tamno plave, skoro crne tacke. Otisao sam kod doktora koji je rekao da je to spoljasnji hemoroid pod trombozom. Dao neku anesteziju i napravio rez skalperom da ta krv iscuri, i dao mast da mazem. Sada vise ne boli ali konstantno krvari i nije se smanjio. Kako rijesiti taj problem sa krvarenjem? Hvala unaprijed, pozz

 • Poštovana doktorko Milena,
  Ja imam problem sa malim krvarenjem iz anusa nakon vršenja nužde, tj prilikom brisanja na papiru ostaje svetlo crvena krv u malim količinama i peče me unutrašnjost anusa , a ponekad ako je dijareja u pitanju i vršenje nužde na svakih pola sata, brisanje anusa je izuzetno bolno, po nekad sa malo većom količinom krvi na toalet papiru nego posle prvog puta, ali ništa preterano većom količinom. Šta se to dešava po Vašem stručnom mišljenju? Imam 40 godina.

  Hvala unapred na odgovoru.

 • Poštovani Milane,
  iz vašeg opisa nije mi jasno da li je evakuisan tromb, jer ako jeste, hemoroid se odmah smanji. Svakako dolazi u obzir uzimanje tableta protiv hemoroida ili definitivno hirurško lečenje sa opsecanjem celog hemoroida.

 • Postovana doktorka imam pitanje, ostao mi je taj kozni nabor koji kako procitah je samo estetski problem. koja je procedura otklanjanja njega i koliko traje oporavak? hvala unapred na odgovoru

 • postovana doktorko ja sam pre dva meseca osetio i napipao hemorid isla mi je i krv i kupio sam mast i mazao i sve je proslo i cak sam odradio test na okultno krvarenje..i test je bio negativan imam 28 godina..sada me zanima dal da odradim jos neke analize??

 • Poštovani Dimitrije,
  kožni nabor se ukljanja hirurški. Intervencija se radi ambulantno, u lokalnoj anesteziji. Oporavak je uglavnom brz i jednostavan.

  Poštovani Igore,
  za sada vam je dovoljan proktološki pregled koji podrazumeva pregled prstom i anoskopom.

 • draga doktorice ja sam otkrio hemoroid pre mesec dana svrbelo me je i pri nuzdi mi je peckalo video sam i krv pri brisanju odmah sam odradio test na okultno krvarenje i test je bio negativan sada me je proslo nemam hemoroid a inace napipao sam hemoroid na vrhu anusa,sada me zanima kada me je to proslo dal da idem kod lekara posto kapiram da sada nemam hemoroid sta da radim?inace sam promenio ishranu i mnogo mi je bolje i izgleda da je to pomoglo da se povuce pozdrav Nemanja

 • postovana doktorko molim za odgovor,imao sam i napipao mali kvrzic u predelu anusa cak sam i video krv na toalet papiru,vec skoro mesec dana nemam simptome samo me malo svrbi imam 27 godina,cak sam i test na okultno krvarenje odradio i negativno je,sada me zanima dali mogu da odem kod doktora,iako nemam vise simptome niti krv??pozdrav i molim za odgovor milos

 • Postovana doktorka, imam problema sa hemoroidima od porodjaja ali nista ozbiljno do nedavno. Vec mesec dana ne mogu da ih sredim i kada splasnu ostane jedan mali cvrsti deo kao stapic sibice recimo, koji izlazi iz anusa i svrbi. Ne krvare. Sta je to, molim za odgovor. Hvala.

 • Poštovana doktorko,
  pre 20 meseci radio sam kolnoskopiju na Wma kod doktora Dodera.Tom prilikom mi je otkrio analnu fistulu na samom ulasku u rektum,jer sam pre toga imao sigurno 1 godinu curenje neprijatnog žutog sadržaja na donji veš.Uradio sam magnetnu da bi locirali fistulu.Doktor doder mi je prepisao terapiju Ciprocinal i Ovaržil zajedno 15 dana posle toga sam bio miran i nisam imao nikavih tegoba do pre neki dan kada je ponovo krenulo curenje.Šta predlažete?Kako mogu doći kod vas?

  srdačan pozdrav o Nenada Miloševića iz Loznice

 • znaci svako ko vidi krv u stolici mora da radi kolonoskopiju??koliko vidim tako mu dodje,ja sam video krv na toalet papiru i u stolici svetlu krv,odradio sam test na okultno krvarenje bilo je negativno,onda sam otisao kod hirurga i on me pregledao prstom,i ustanovio fisuru,fisulu kako vec 🙂 sad me zanima da li ja mogu da se opustim da ne razmisljam ili da odradim tu kolonoskopiju,imam 28 godina,pozdrab

Ostavite komentar

Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter