IDEALAN IZBOR LETNJE DESTINACIJE

Ukoliko ste ove godine želeli nešto malo drugačije, ali u okvirima mora koja zapljuskuju blisko kopno – ova ostrva u Grčkoj idealna su za vas! Pogledajte koja su i kakve lepote nude tj. zbog čega ih s razlogom nazivamo produženom lepotom Balkana!

 

Nadohvat ruke turistima Balkana leži prirodno i kulturno mediteransko blago: prelepa grčka ostrva, uređena taman dovoljno da uživate u provodu svetskog glasa, a ostanete u neiskvarenom, prirodnom ambijentu kraj mora.

Od mnogih grčkih ostrva raštrkanih vodama Jonskog i Egejskog mora, ova smo izdvojili kao najlepša i zaista vredna vaše posete. Bilo da vas zanima vožnja kolima, put avionom ili krstarenja Mediteran je spreman za vas!

Ostrva Egejskog mora – istočna obala

Istočnu obalu Grčke zapljuskuju vode Egejskog mora, toplijeg i plićeg, duboko plave boje. Pomorsku teritoriju deli sa Turskom, zbog čega postoje i izvesne razmirice između ove dve države. Ima veliki broj ostrva različite veličine, i podeljena su u nekoliko grupa:

  • Kikladi (Mikonos, Santorini)
  • Dodekani (Kos, Rodos)
  • Severnoegejska ostrva (Tasos)
  • Saronska ostrva (Salamina)
  • Sporadi (Skiatos)
  • Evbeja, odnosno Evija (Evija, Lihadonisia).

Važna ostrva smo nabrojali u zagradi, a po lepoti se naročito ističu Mikonos, Santorini, Tasos i Lihadonisia.

Mikonos

Mikonos autentične kućice i plaža

Mikonos sa Santorinijem spada u nešto skuplje letnje destinacije u Grčkoj.

Ovo je kosmopolitsko, donekle i prestižno mesto sa dobrom noćnom zabavom, luksuznim hotelima i egzotičnim plažama.

Najpopularnije plaže su Kalo Livadi, Paradise i Super Paradise, a nakon celodnevnog sunčanja i kupanja zaputite se u grad, da uživate u živopisnoj arhitekturi, muzici i koktelima.

Santorini

Prelepi Santorini

Čuveno mesto sa najlepših grčkih razglednica!

Crvenkaste litice krase blistavo bele kućice u prelepom kontrastu sa morskim plavetnilom. Sa njihovih vrhova pruža se prelep pogled na ovaj romantičan predeo i obližnji vulkan, naročito kada zalazi Sunce, tako da će u Santoriniju parovi naročito uživati.

Prisustvo Venecije dalo je lokalnim utvrđenjima poseban šarm, a plaže Santorinija su posebno iskustvo: tamne, crvene i crne nijanse boje pesak i oblutke zahvaljujući vulkanu, i najlepše su Crvena plaža, Perisa i Kamari.

Tasos

Pogled na ostrvo Tasos u Egejskom moru

Tasos je idealno mesto za porodično letovanje, ali ga dobra turistička razvijenost čini prelepim mestom za sve uzraste, ekipe i parove.

Ovo ostrvo prelepim čine kristalno čiste plaže, raskošna flora i pošumljene padine u pozadini obale. Iznajmite automobil i pođite s porodcom u obilazak osamljenih plažica duž ostrva, a par dana možete iskoristiti da obiđete atrakcije:

  • Agora;
  • Manastir Arhangela Mihaila;
  • selo Theologos, sa vrhunskim tavernama i kamenim vilama.

Lihadonisia

Lihadonisiu nazivaju grčkim Sejšelima, i to je zapravo grupica od nekoliko ostrvaca, a najveće među njima je Manolia.

Arhipelag Lihadonisia nastao je vulkanskom erupcijom pre nekoliko hiljada godina, i danas je to oaza veličanstvene prirode, sa koralnim grebenima, fokama, delfinima

Do Lihadonisie se može doći sa Evije, odatle se redovno organizuju polasci iz luka za obilazak ovog prelepog mesta.

Ostrva Jonskog mora – zapadna obala Grčke

U Jonskom moru se nalazi manje ostrva, a voda je prelepe, tirkizne boje, nešto hladnija i dublja nego voda Egejskog mora – što se vidi kada se malo odmakne od plaže u vodu.

Ostrva Jonskog mora, odnosno „Sedam ostrva”, grupisana su duž zapadne obale Grčke – to su:

  • Krf 
  • Lefkada 
  • Kefalonija 
  • Zakintos 
  • Paksos
  • Kitira (pripada periferiji Atike) 
  • Itaka

Pored njih, tu je i maleni Antipaksos, koji administrativno pripada Krfu.

Među ovim ostrvima, kao najlepša se izdvajaju Zakintos, Kefalonija, Lefkada i Krf; njihovi turistički potencijali bogato su iskorišćeni, a prva tri su idealne letnje parti destinacije za mlade.

Zakintos

Zakintos plaža Navagio Shipwreck

Najpopularnije grčko ostrvo u Jonskom moru, savršeno mesto za mlade i ljubitelje prirode. Laganas zalivom plove zaštićene carreta kornjačice, koje ovde polažu jaja u pesak posebno ograđenih delova obale, a tu su i veličanstvene Plave pećine, kao i Venecijanski zamak na vrhu brda.

Osim po dobrom noćnom životu i žurkama na plaži, Zakintos je čuven po čistim plažama neverovatne boje i lepote, među kojima je najpoznatija Navagio, odnosno Shipwreck plaža, sa nasukanom olupinom broda.

Kefalonija

Kefalonija Mirtos Beach najlepša plaža

Kefalonija je najveće ostrvo u Jonskom moru, čuveno po svojim moreplovcima – mada je nama poznatije po tome što odgovara zahtevima čak i najkapricioznijih svetskih putnika.

Prelepa priroda, živopisno seoce Fiskardo sa neoklasičnom arhitekturom, žurke, jelove šume, planine, i najlepše zlatne plaže – šta god poželite, u Kefaloniji ćete to naći!

Lefkada

Tirkizno plavo more na Lefkadi

Grčki Karibi – mnogo bliži, prijemčiviji i povoljniji!

Egzotičan izgled plaža i okoline doprinosi celokupnom utisku, kao da ste na drugom kraju sveta, ima posebnu pogodnost: Lefkada je dostupna kolima preko malog mosta!

Plaže koje ne smete izostaviti su Porto Katsiki, Egremni i Kathisma, a svako od lokalnih mesta ima svoj, posebni šarm.

Krf (Kerkira)

Krf stenovita obala Jonsko more

Dobro poznato i veoma lepo – snažna istorijska povezanost sa kopnenim delom Evrope učinila je da ovo ostrvo bude jedno od prvih grčkih ostrva otvorenih za turizam, a evropski uticaj vidi se najviše u arhitekturi Starog grada, sa neponovljivim venecijanskim šmekom.

Blaga mediteranska klima i vlažne zime čine ovaj predeo izuzetno plodnim; Krf je jedno od najzelenijih grčkih ostrva, a u sredini se uzdiže planina Pantokrator. Obalska seoca zadržala su autentičnost, a lepota prirodnog ambijenta ovde je primamila i filmsku ekipu Džejmsa Bonda: delovi filma „Samo za tvoje oči” iz 1981. snimani su u Achillion palati, po gradu i pod vodom, kada je prikazan drevni grčki hram sa kornjačom koja pliva ispred.