HRANITI SE, A BITI FIT

Pročitajte naše korisne savete o tome kako se hraniti na putovanju i ostati u formi!

 

Posebnu pažnju posvetili smo bezbednosti na putovanju s aspekta zdrave ishrane i metodama kako se možete zaštititi od posete lekaru.

Kako se hraniti na putovanju - plaža i lubenica

Ishrana tokom putovanja automobilom

Najčešća pojava je da čovek nakon vožnje naglo ogladni, posle čega je prirodno da nadoknadi energiju i po običaju napuni stomak. U ovom slučaju dolazi do prejedanja što je izrazito opterećenje za želudac. U ovom slučaju je rešenje da ponesete pločice od žitarica koje mogu da zamene obrok. Zatim, banane koje su jako hranjive, a ne „ispiraju“ želudac. Ako je put duži, sočni sendviči sa sirevima ali bez mesnih prerađevina su bolje rešenje od svraćanja u krajputaške restorane na mastan roštilj.

Duži put kolima zahteva bolju organizaciju, a putovanje sa decom precizno isplanirane pauze

Putovanje avionom i ishrana znači prezalogajiti dok ne doputuje, tako da se na to i psihički spremite. Zapakovan slani keks iz ličnog prtljaga će dobro doći ukoliko je ketering u vidu malih sendviča.

Svakako, pre nego što nastavimo dalje, treba istaći da je hrana nekada ključan faktor dobrog provoda na odmoru, kao i suprotnu činjenicu da hrana može pokvariti odmor i iziskivati asistenciju lekara. U tom slučaju je prvi savet da nabavite polisu putnog osiguranja, posebno ako niste korisnik životnog osiguranja.

Ipak, vratimo se na vedriju stranu i savete kako ostati fit na moru ili planini.

Kako se hraniti na moru i ostati fit?

Zdrava hrana na moru

Kada je reč o ishrani na moru, treba zaboraviti na masne obroke poput girosa i pljeskavica. To je hrana koja nije dobrodošla u letnjim mesecima.

Hotelski aranžmani nude veliki izbor hrane u vidu švedskog stola. Tu pravimo najveću grešku kada je u pitanju doručak. Preporuka je da ovaj obrok bude obilan iz razloga što je prvi i sigurno ćete ga „potrošiti“ tokom dana. Treba jesti žitarice, integralna peciva, muslije i kaše, kao i neizbežni jogurt. Mogu da prođu i slatki namazi na kraju obroka. Voće uzimati u vidu ceđenih sokova. Kafu zameniti čajem, preporučuje se zeleni koji sadrži najviše antioksidanasa, topi masti i ubrzava metabolizam.

Ukoliko ne možete bez jakog doručka u vidu jela od jaja i mesa, ne treba da budu obilni i zahtevajte salatu uz njega. Kako bi zadovoljili potrebe za vitaminima, između obroka treba jesti voće (na prazniji stomak, nasuprot kafi).

Korpa sa voćem

Za ručak nije zahvalno predlagati savete, jer su navike individualne. Upozorićemo da to ne bude meso svaki dan. Iskoristite to ako ste na moru i trudite se da jedete ribu i morske plodove, jer imate priliku da dobijete sveže. Izbegavajte hleb ili krompir uz ovu hranu, jer želucu je najveći problem da vari ugljene hidrate i belančevine u isto vreme. Pored toga, riba se najduže vari pa neka plivanje bude pre ručka ukoliko vam to predstavlja problem dok ste siti. Uz ovaj obrok je obavezan tanjir salate koji obavezno počnite ranije da jedete ukoliko ne možete samu salatu da pojedete pre glavnog jela kako je najzdravije za naš organizam. Takođe, pisali smo već detaljno o tome šta je zdrava hrana, pa obavezno pogledajte i druge savete u vezi sa ishranom.

Tečnost se ne preporučuje uz jelo pa čašu vina ili piva treba ostaviti za kasnije večernje sate. Ručak možete da zamenite lubenicom ili drugim voćnim tanjirom. U tom slučaju je dozvoljena malo obilnija večera. Večera neka bude lagan obrok ukoliko planirate da ustanete odmorni i raspoloženi. Porcija salate je pravi izbor koja može da sadrži i mesne ili morske namirnice, nemasne sireve, jezgrasto i sušeno voće. Potaži ili nemasne supe i čorbe su za preporuku.

Ukoliko hoćete da ostanete fit, izbegavajte testeninu (paste) za večeru. Pre ih koristite za ručak, ali imajte u vidu da sosevi znaju da budu jaki za vaš stomak osim toga što su kalorični.

Ne zaboravite da su alkoholna pića izuzetno kalorično, kako „duga“ tako i „kratka“.

Sladoled na plaži - ishrana na moru

Izbegavajte sladoled!

Kada je reč o dijetama, tu ćemo pomenuti bitnu činjenicu da nikako ne praktikujete gladovanje, koje prividno smanjuje kilažu pa kada telo zatraži oporavak od istrošenih zaliha, nastane kontraefekat. Čak ni menjanje obroka samo voćem ili smutijima. Potrebno je jesti čvrstu hranu, umereno slanu, u umerenim količinama.

Pravilna ishrana na planini

Letovanje na planini je sve masovnije na našim prostorima, dok kombinacija planinskog vazduha i Sunca kod mnogih donosi poremećaj u ishrani i radu metabolizma. Ovo ne treba da vas odvrati od polaska na sjajno putovanje do planina i kanjona Balkana!

Planinski piknik kraj reke

Pošto se na planini jede „jača hrana“ koju proizvode meštani, nikako ih ne smete slediti. Vi ste tu slučajno i kratko tako da ne preterujte sa pršutom, slaninom, kajmakom i sličnim đakonijama.

Za one koji planinare i prelaze mnogo kilometara (ili dugo skijaju) potrebna je ta „jača hrana“. Postoje i korisni saveti za ishranu koja poboljšava cirkulaciju, a o kojoj smo već pisali. Ali nemojte misliti da to podrazumeva “masno meso“ koje treba izbegavati. Naprotiv, gorivo organizmu daju ugljeni hidrati. Tako da po pravilu oni treba da čine 35% dnevnog unosa hrane, dok meso samo 10%, mlečni proizvodi 15% koliko i masti, voće 10%, povrće 12%, preostala 3% mogu da budu šećeri.

I u zimskim i u letnjim mesecima na planini potrebno je uzimati dosta tečnosti. Prilikom dužih fizičkih aktivnosti treba unositi 1.5 dl tečnosti na svakih 20 minuta.

Pored svega, iskustvo je pokazalo da poseta ličnom zastupniku osiguranja može biti veoma korisna, kako bi se putno osiguranje našlo kao rezervna zaštita u slučaju da ne poslušate naše savete za ishranu na putovanju. Do tada, srećan put!